Zürih Hakkında Tavsiyeler ve Notlar

Yeni yerler keşfetme turumda bu sefer ki durağım İsviçre’nin en büyük kenti olan Zürih oldu. Kış tatili için geldiğim Zürih’te yaklaşık üç gün kaldım. İsviçre’nin hatta dünyanın ekonomik anlamdaki en güçlü şehirlerinden biri olan Zürih’te yaklaşık 420 bine yakın insan yaşıyor. Alp Dağları’na 30 km. mesafede bulunan Zürih, Alp dağlarının da etkisiyle olacak ki soğuktan nasibini almış bir şehir. Şehir nüfusunun yaklaşık yüzde 65’ini Protestan ve Katolikler oluşturuyor. Müslümanların genel nüfus içerisindeki payı ise yüzde 1’i civarlarında.

12 bölgeye bölünmüş bu şehri gezmek için 2 günlük bir sürenin yeterli olacağını düşünüyorum. Sadece bazı uzak noktalar için güne erken başlamanızı tavsiye ederim. Kış aylarında hava saat 5 civarında karardığı için planlama ayrı bir önem taşıyor. Ayrıca Zürih günün her saati güvenli olan bir şehir. Bu şehirde hafta sonları birçok dükkan kapalı olduğu için olası alışveriş durumlarınızı hafta içi yapmak daha iyi olabilir.

Zürih’i gezmeye başladığınızda en çok dikkatinizi çekecek konulardan biri ise çeşmeler olacaktır. Bu şehirde 1.250’den fazla çeşme bulunuyor. Bu kadar pahalı bir şehirde su için ücret ödemek oldukça güzel bir duygu. Şehirde İngilizce bilme oranı yüksek. Bundan dolayı yabancı dil iletişiminde sorun yaşamıyorsunuz.

Bu şehri yürüyerek gezebileceğinizin de altını çizmeliyim. Dilerseniz şimdi en derin detayına kadar Zürih’i keşfetmeye başlayalım 🙂

ZÜRİH’DE ULAŞIM

Ulaşım Bilgilendirmesi için Hangi Uygulamayı Kullanmalıyım?

Zürih’te ulaşım bilgilendirmesi ve gidilecek yerleri öğrenmek için Google Maps’i kullanmanızı tavsiye ederim. Tüm ulaşım sistemi Google Maps ile entegre durumda. Gideceğiniz her yeri harita üzerinde çizerek bilgi alabiliyorsunuz. Üç gün boyunca Google Maps sayesinde rahat ve kolay ulaşım sağladım. Ek olarak SBB Mobile uygulamasını da kullanabilirsiniz fakat Google Maps kadar kullanışlı olmadığını baştan söylemeliyim.

Raylı Sistemler ve Zürih Kart

Zürih’de raylı sistemler oldukça gelişmiş durumda. Bu şehirdeki tüm ulaşım planlamanızı raylı sistemler üzerinden yapabilirsiniz. Tek yön tramvay biletinin ücreti 4 CHF. 3 Günlük Zürih Kart’ın ücreti ise 53,5 CHF. Eğer ki iki veya üç günlük kart alırsanız bu kart ile şehirdeki otobüs, tramvay ve vapurlara ücretsiz binebilme ve müzelere ücretsiz girebilme imkanınız da oluyor. Tren seferlerinin sabah 06:00 ile 23:59 arasında yapıldığınında altını çizelim.

Taksi

Zürih’te taksimetre açılışları 8 CHF’den başlıyor. Kilometre başına bazı taksilerde 4,8 CHF atarken bazı taksilerde bu rakam 5 CHF olabiliyor. Bu işin standardını öğrenmeye çalıştım ama herhangi bir bilgi alamadım. Taksilerde trafik sırasındaki bekleme ücreti ise 1,33 CHF. Çok tercih edilmemesine karşın yine de alternatif bir ulaşım yöntemi.

Havalimanı-Şehir Merkezi Ulaşımı

İsviçre’nin en büyük havalimanı olan Zürih Havalimanından şehrin merkezine gitmek için 10 numaralı tramvaya binmeniz gerekiyor ve yolculuğunuz yaklaşık 33 dakika civarlarında sürüyor. Bu yolculuk sırasında şehri daha yakından görme fırsatınız da oluyor. Çok büyük eşyalarınız yok ise kesinlikle tramvayı kullanmanızı tavsiye ederim.

ZÜRİH’TE GEZİLECEK YERLER

St. Peterskirche Kilisesi: St. Peterskirche, gotik mimariye sahip ve 15.yy’da inşa edilmiş bir kilise. Zürih şehrinin dört önemli kilisesinden biri olan St. Peterskirche’i farklılaştıran en öenmli özelliği üzerinde bulunan saati. Kilise üzerinde yer alan 9 metre çapa sahip saat bugün Avrupa’nın en büyük çalışan duvar saati olma özelliğine sahip. Haftanın altı günü (Pazartesi-Cumartesi) saat 10:00-18:00 saatleri arasında, Pazar günü ise 11:00-17:00 arasında ziyaret edilebiliyor. Girişin ücretsiz olduğu kilisenin özellikle mermer sütünları oldukça dikkat çekici.

Fraumünster Kilisesi: Roma tarzında inşa edilen ve şehrin merkezinde bulunan Fraumünster Kilisesi 853 yılında Kral Louis’in emri ile inşa edilen bir dini yapı. Şehrin en önemli dört kilisesinden biri olan bu kilisenin bir diğer adı ise ‘Church Of Our Lady’. Bu kilise tarihte bir dönem para basılma görevini de üstlenmiş. Ayrıca kilisenin vitray camları özellikle gece yapılan ışıklandırma ile oldukça güzel bir görünüme kavuşuyor.

Çin Bahçesi: Çin dışında kurulan ve Çin yerleştirme sanatı Geomanti’ye sadık kalınarak yapılan en büyük Çin Bahçesi olma özelliğine sahip yapı (ChinaGarden), 1994 yılında Zürih’in kardeş şehri Kunming tarafından hediye edilmiş. Zürih gölünün kıyısında bulunması açısından da güzel bir manzaraya sahip olan bu bahçeye giriş ücreti 4 CHF. Çin Bahçesi, 18 Mart – 18 Ekim tarihleri ​​arasında pazar günleri ve resmi tatil günlerinde dahil her gün 11:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Fondü Tramvayı: Zürih gezimde sürekli olarak içerisinde yemek yenilen ilginç bir tramvay görüyordum. Bu tamvayı araştırdığımda isminin ‘Fondü Tramvayı’ olduğunu öğrendim. Kişi başı ücretin 96,90 Frang olduğu bu tramvay, Bellevue’den başlayarak şehrin en popüler yerlerinden geçiyor ve bu yolculuk yaklaşık 2 saat civarlarında sürüyor. Seyahat sırasında sizlere meze tabağı, fondü, şarap ve çikolatadan oluşan bir menü sunuluyor.

Güzel Sanatlar Müzesi (Kunsthaus Zürich): İsviçre’nin tarihine derinlemesine ışık tutan bir müze olan Kunsthaus Zürich, 1910 yılında Karl Moser tarafından tasarlanmış. Şato tarzındaki görünümüyle oldukça dikkat çeken bir mimariye sahip müzeyi hızlandırılmış bir tur yaparak yaklaşık 1 saatte (genel bir gezi) yapabilirsiniz. Giriş ücretinin 10 CHF olduğu müzeye eğer Zürih ulaşım kartınız var ise ücretsiz girebiliyorsunuz.

Zürih Eski Şehri: Zürih Eski Şehri, Limmat nehrinin her iki tarafına kurulu (Old Town (Altstadt)) bir bölge. Bu bölge Zürih şehrindeki en keyifli alanlardan bir tanesi. Zürih’in merkezi genel olarak ‘Eski Şehir’ bölgesi civarlarına yerleşmiş durumda. Hochschulen, Rathaus, Lindenhof ve şehir mahallelerini içerisine alan Zürih Eski Şehri’nde oldukça eski ve mimari açıdan güzel yapılar yer alıyor. Bu bölgeyi gezmek için 2 saatini ayırmanın yeterli olabileceğini düşünüyorum.

Opera Binası: Zürih Opera Binası, 1834 yılında Mozart’ın ‘Zauberflöte’ ile kapılarını açmış. Günümüzde opera binasının işlemesi için Zürih kantonu tarafından da özel sübvansiyonlar sağlanmaktaymış. Yaklaşık 1.100 kişilik oturma kapasitesine sahip olan opera binası 1982 ve 1984 yıllarında renove edilmiş ve bugünkü haline kavuşmuş. Bina içerisini gezmek için iki kere gittim ama bir tanesinde prova bir tanesinde gösteri olduğu için maalesef içeriyi gezemedim. Giriş ücreti ile olarak sadece oyuna para ödemek durumunda kalabilirsiniz. Uygun zamana denk gelirseniz binayı gezmek için ek bir ücret alınmıyor.

Grossmünster Kilisesi: Şehrin dört büyük kilisesinden bir tanesidir olan ve romanesk bir mimari tarza sahip Grossmünster, protestan bir kilise olma özelliğine sahip. Limmat Nehri’nin kıyısında bulunan kilisenin gerçekten güzel bir mimarisi var. 1220 yılında hizmete giren bu kiliseye giriş ücreti 5 CHF. Bu arada kilisenin iki kulesine tırmanma imkanına da sahipsiniz. 62 metre yüksekliğinde olan ve 187 basamak çıkarak ulaşabileceğiniz kulelerin zirvesinde harika bir Zürih manzarası sizi bekliyor. Kilise Mart ve Ekim arasında Pazartesi-Cumartesi 10.00-18.00, Kasım – Şubat arasında Pazartesi – Cumartesi: 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kilisenin her iki dönemde de Pazar günleri açık olduğunu belirteyim.

FIFA Dünya Futbol Müzesi: 28 Şubat 2016 tarihinde açılan FIFA Dünya Futbol Müzesi 3.500 m2’lik on katlı bir bina üzerine kurulu. Binada spor bar, bistro, kafe, kütüphane, müze dükkanı ve konferans salonları bulunuyor. Müze’nin içerisinde dünya kupasına yönelik 1.000’den fazla obje bulunuyor. Bu objelerin birçoğu dönemin ünlü futbolcuları tarafından da imzalanmış şekilde sergileniyor. Müze, Salı ve Pazar günleri 10:00-18:00 saatleri arasında hizmet vermekte. Giriş ücretinin 24 CHF (Teişkin) olduğunu ve Zürih kartın burada geçmediğini de hatırlatalım.

Uetliberg: Uetliberg, Zürih’de yer alan ve 870 metre yüksekliğe sahip bir dağ. Sahip olduğu doğası ile ayrıca ziyaret edilmeyi zaten hak ediyor. Buranın en büyük özelliklerinden bir tanesi Zürih’i kuş bakışı izleme imkanına sahip olması. Uetliberg’in zirvesine S10 treni ile gidebiliyorsunuz ve yolculuğunuz (şehir merkezinden) yaklaşık 20 dakika sürüyor. Zirvede yer alan tren istasyonuna vardığınızda ise dağın zirvesine ulaşmak için yaklaşık 25 dakika civarlarında daha yürümeniz gerekiyor. Uetliberg’in zirvesinde bir adet gözetleme kulesi, bir adet TV kulesi ve bir adet otel bulunmakta. Gözetleme kulesine çıkmak isterseniz her 50 metrede bir ise 1 Euro ücret ödeyerek bunu yapabiliyorsunuz. Gözetleme kulesi dışında buradaki hiçbir doğa keyfine ücret ödemediğinizin altını özellikle çizmek isterim. Bu arada Uetliberg’in içerisinde yer alan Gezegen Patikası’nda da (Planet Trail) yaklaşık 2 saat sürecek bir yürüyüş yolculuğuna çıkabiliyorsunuz.

Bahnhofstrasse: Zürih’in en popüler caddesi olan İstanbul’un Nişantaşı’sı olarak adlandırılabilir. Tüm lüks markaların bu cadde üzerinde bir dükkanı bulunuyor. Açıkçası cadde olarak güzel ama turist olarak ilginizi çeken çok fazla bir detayın olmadığı kanısındayım.

Freitag Kulesi: 17 adet deniz aşırı konteynırın üst üste koyulması ile oluşan ve 26 metre yüksekliğe  sahip Freitag Kulesi’nin ilk katında Freitag şirketinin satış ofisleri yer alıyor. Açıkçası çok görülmesi öncelikli bir yer olmamasına karşın vaktiniz var ise görülebilecek yerlerden bir tanesi.  Bu kulenin hemen yanında yer alan bahçesindeki kafelerde de bir şeyler içebiliyorsunuz.

Limmat Nehri: Zürih’in merkezinden geçerek yaklaşık 35 Km. sonra Aare ırmağına dökülen Limmat Nehri, şehre en büyük hava katan doğal güzelliklerden bir tanesi. Özellikle geceleri nehri üzerine yansıyan ışıklandırmalar oldukça keyifli bir görüntüyü ortaya çıkarıyor.

Hauptbahnhof – Zürih Merkez Tren İstasyonu: 1847 yılında açılan ve günde yaklaşım 3.000 trene hizmet verebilen 13 platformlu Zürih Merkez Tren İstasyonu’nun oldukça güzel bir dış mimarisi de bulunuyor. Bu tren istasyonunun en ilginç taraf ise alt katında ayrı bir yaşam alanının bulunuyor olması. Özellikle kışın tren istasyonunun altında yer alan alışveriş merkezi oldukça kalabalık oluyor.

MARKET FİYATLARI

Yine her gezimde olduğu gibi market fiyatlarını araştırdım. Özellikle marketlerdeki fiyatların şehrin pahalı olup olmadığı yönündeki en iyi yöntem olduğunu düşünüyorum.

Dilim Pizza 5,50 CHF Muz 1 Kg. 0,95 CHF
RedBull 250 cl. 1,70 CHF Elma 1 Kg. 0,95 CHF
SU 0,75 cl. 0,95 CHF Coca-Cola 45 cl. 1,35 CHF
Üçgen Sandviçler 4,95 CHF Pringless 200 Gr. 2,95 CHF
Meyve Suyu 1 Lt. 3,80 CHF
Yoğurt 200 Gr. 1,95 CHF

ZÜRİH YEREL LEZZETLERİ

Fondü: Eritilmiş peynire uzun çubuklar yardımıyla ekmek batırılarak yenilen Fondü, Gravyer ve Emmental peynirlerinin karışık eritilmesiyle yapılıyor. İçerisine ek olarak mısır nişastası, un, beyaz şarap ve likör de koyuluyor. Fondü’nün ortaya çıkışı ise savaş yıllarına kadar dayanıyor. Zürih’in en önemli lezzetlerinden biri olan Fondü’yü çok sevdiğimi söylemem ama buraya geldiğinizde tatmanız gereken yerel lezzetlerin başında geliyor. Fondü için ‘Swiss Chuchi Restaurant’ı tavsiye ederim. Geleneksel bir kişilik Fondü’nün fiyatı 30 CHF civarlarında. Tavsiyem öncelikle bir tane Fondü söylemeniz.

Brazel (Bagel): Hindili, çikolatalı, tavuklu, ezmeli, peynirli, zeytinli veya sosisli olarak birçok çeşidi olan Brazel, kahvaltıda en çok tercih edilen yerel lezzetlerden bir tanesi. Lezzetli bir tadı var ama bence fiyatı biraz pahalı. 1 Brazel ortalama 5 CHF civarlarında.

Bratwurst: İnce kıyılmış dana etinden yapılan ‘Bratwurst’, Alman sosisi olarak da adlandırılıyor ve gün arası atıştırmalık olarak tüketiliyor. Açıkçası ben tadını çok sevdim. Kelime anlamı olarak ‘Brat’ inci kıyılmış etten, ‘Wurst’ ise sosisten geliyor. Ortalama 1 Bratwurst 8 CHF civarlarında.

Raclette: Raclette aslında bir peynir türü. Bu yiyeceğin Raclette adını almasının sebebi ise son dokunuş olarak üzerine bu peynirin eritilmesinden geliyor. Tat olarak bizdeki simidin tuzlusuna benziyor denilebilir. 1 Raclette yaklaşık 3,8 CHF civarlarında. Genellikle yemeklerin pahalı olduğu Zürih’de yemek için bol bol Raclette’ye başvurabilirsiniz.

İsviçre Çikolatası: Sanırım bu konuda ne yazsam az kalır J Buraya geldiyseniz kesinlikle yemeden dönmemeniz gereken bir lezzet var İsviçre Çikolatası kesinlikle onlardan bir tanesidir. İsviçre’de kendinizi harika çikolatalar ile çıldırtmaya hazır olun. Zürih’de en güzel çikolataları deneyebileceğiniz dört mekan önerim ise şöyle; 1- Teuscher, 2- Laderach, 3-Sprüngli, 4-Lindt Çikolata Fabrikası

Makaron: Zürih’in bir diğer tatlı lezzeti ise Makaron. Daha önce deneyimlemediğiniz birçok makaron türünü burada deneyebilme imkanı yakalayacağınızı şimdiden söyleyeyim. Makaron için önereceğim yerlerin listesi çikolata mekanları ile aynı. O mekanların hemen hepsinde de mutlaka makaron bulunuyor. 8’li küçük makaronların fiyatı ise 9,90 CHF düzeylerinde.

ZÜRİH HAKKINDA KISA TAVSİYELER 

  • Sabah erken saatlerde Ueitleberg’e gidin ve harika doğada yürüyüş yapın. Ueitleberg’in zirvesinden kahvenizi yudumlayarak şehri izleyin,
  • ‘Zürih Gölü’ ve ‘Eski Şehir’ civarlarında acele etmeden bir yürüyüş turu planlayın. Şehrin merkezinde yer alan Alter Botaniskm Garden’da da sabah yürüyüşü güzel olabilir,
  • Eski şehrin sokaklarında biraz kaybolun,
  • Mutlaka İsviçre Çikolatası ve yerel lezzetleri deneyin,
  • Limmatquai, Augustinergasse ve Rennweg Caddesi’Nin sokaklarında kaybolun,
  • Tramvay ile şehirde yolculuk yapın,
  • Vaktiniz olursa opera binasında bir oyun veya müzikale katılın,
  • Tarihi mekanlarını mutlaka gezin,
  • Merkezin dışındaki yerleşim yerlerinde de yürüyerek şehri tanımaya çalışın,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir