Yeni Nesil Korkular

Teknolojinin (özellikle akıllı cihazlar) yaşantımızda daha fazla yer bulmaya başlaması ile birlikte hiç alışık olmadığımız fakat gündelik hayatımıza önemli derecede etki eden yeni nesil korkular ortaya çıkmaya başladı.

Umarım benzer korkulara sahip değilsinizdir ama bugünün dünyasında bu çok kolay olmasa gerek. 🙂

geride-eksik-kalma-korkusu

Geride, Eksik Kalma Korkusu (FOMO- Fear of Missing Out)

Sürekli bir şeyleri kaçırmaktan, geride kalmaktan korkuyor musunuz? Bu kokurdan dolayı her 15-20 dakikada bir internette misiniz? Her şeyi yakalamak için o sosyal medya senin bu haber sitesi benim oradan oraya zıplıyor musunuz?

Bu basit sorulara cevabınız ‘Evet’ ise sizde de ‘Geride, Eksik Kalma Korkusu’ var demektir. Yani bir şeyleri kaçırıyorum korkusuyla (özellikle sosyal medyada) oradan oraya sürüklenmek aslında.

J.Walter Thompson Intelligence’nin yayınladığı rapora göre sosyal medya FOMO’yu %42 arttırıyor. 10 kişiden 8’i kişilerin sosyal medyayı övünmek, nispet yapmak için kullandığını düşünüyor.

nomofobi

Nomofobi

No Mobile Phobia’dan türeyen Nomofobi, en basit tanımıyla cep telefonunda kopmaktan aşırı korkmak anlamına geliyor. Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle kendisini çok daha net bir şekilde hissettiren ‘Nomofobi’, ‘FOMO’ ve ‘Plagomoni’ gibi korkuların da temel tetikleyicilerinden bir tanesi.

Modern çağ korkularından biri olan ‘Nomofobi’nin altında yatan temel nedenlerin ise yalnızlık, izolasyon ve korku duyguları olduğu söyleniyor.

plagomoni

Şarj Bağımlılığı (Plagomoni)

İngilizce ‘Plug’, latince ‘Mania’ kelimelerinin birleşiminden oluşan ‘Plagomoni’, şarj bağımlılığı anlamına geliyor.

Telefondaki şarj durumu günlük mutluluk ve mutsuzluğumuzu belirleyen, stres yaratan önemli bir etken haline geldi. Şarj istediğiniz seviyede değilse vücudunuzda ‘Melatonin’ salgılanması azalıyor ve stres durumu ortaya çıkıyor. Garip gelebilir ama durum bu seviyede.

Gidilen yerde oturulacak yerin prize göre seçilmesi, dışarıya çıkıldığında taşınabilir şarj cihazının mutlaka alınması, evdeki yatağın veya koltukların prizin konumuna göre ayarlanması gibi durumlar bu korkuyu temsil eden en net tespitler.

Vibranxiety

Hayalet Titreşim ya da Titreşim Atak ( Vibranxiety)

Gün içerisinde sizde cep telefonunuz titriyor gibi hissedip telefonunuza baktığınız zamanlar oluyor mu? İşte bu durumu günde birkaç defa yaşıyorsanız sizde ‘Hayalet Titreşim’ atağına sahipsiniz demektir.

İnsanların büyük bir kısmı gündelik hayatta telefonunu cebinde taşırken arada sırada titrediği sanrısına kapılıyormuş. Bu “titreşim”ler sendromu yaşayan kişilerin %13’ünde günde bir, %87’sindeyse haftada bir sıklıkta ortaya çıkıyormuş. (Kaynak)

Birçok kişinin karşılaştığı bu korkuların temelinde yaşantıların ve sosyalleşme sürecinin mobil cihazlar ile yüksek adaptasyonu yatıyor. Mobil bağımlılığın her gün daha fazla artması ilerleyen süreçlerde yeni korkuları ortaya çıkaracak. Ortaya çıkan her yeni korku ise yeni bir tetikleyici süreci doğuracak.

Kısacası tüketicileri ilerleyen yıllarda daha zor dönemler bekliyor.

Sizin yaşadığınız ve bu yazıda yer almayan benzer korkular var ise paylaşmanız durumunda incelemek ve kaleme almak isterim. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir