Yaratıcılık mı, Acizlik mi?

Başlık biraz sert mi olur diye düşünmedim değil ama bu başlığın yazıya hak ettiği değeri ve anlamı katacağını düşündüğümden dolayı değiştirmek istemedim. Yazının konusu iPhone 6 Plus’ın bükülmesi hadisesinden ileri geliyor. Fakat bu yazıda iPhone 6 Plus’da ortaya çıkan bu durumun teknolojik kısmı üzerinde durmayacağız. Benim olayım Apple’ın bir serisinde ortaya çıkan bu durumun ilgisiz olan markalar tarafından bir pazarlama aracı olarak kullanması üzerine odaklı.

Sosyal medya’nın pazarlama dünyasına kazandırdığı en büyük yetkinliklerden bir tanesinin markaların proaktif eylemler sergileme yetkinliğini geliştirmesi oldu. Fakat bu kimi zaman ilginç durumları da yaratmıyor değil. Bunun en bariz örneğini yakın zamanda iPhone 6 Plus’ın bükülmesi vakası sürecinde yaşadık.

Öncelikle belirtmek isterim ki telefon ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren firmaların bu malzemeyi bir pazarlama aracı olarak kullanması kadar doğal bir süreç olamaz. Dünyadaki en büyük rakibinizde ortaya çıkan bu durum elbette pas geçilemez. Dolayısıyla kelamım telefon ve telekomünikasyon sektöründe olan markalara değil.

sony-samsung-nokia-lg-bükülme

Benim sözüm Apple ile aynı sektörde olmayıp da ortaya çıkan bu durumu yaratıcı bir sosyal medya içeriğine döndürmeye çalışan markalara.

Apple’ın sadece iPhone6 Plus serisinde ortaya çıkan bu sorun sizi bu denli ilgilendirmemesine rağmen ilgilendiriyorsa ben bu konuya Apple’ın ne kadar önemli ve büyük marka olduğu açısından bakar, sizinde marka acizliğiniz olarak değerlendiririm. İfadelerim sert olabilir ama benim cümlelerimde de herhangi bir bükülme söz konusu değil.

Sizinle hiç ilgisi olmayan, sizi direkt olarak ilgilendirmeyen bir markada meydana gelen bu durumu -üstelik bu markanın bugüne kadar ürettiği ürünlerin sadece bir serisinde ortaya çıkan bir durum- kendi markanız için kullanmak yaratıcılık olmasa gerek. Her gün farklı sektörlerde bir çok markanın farklı ürünlerinde bu denli hatalar ortaya çıkabiliyor. Özellikle Apple’ı bu iletişime Düğün organizasyon dahil etmek onun marka imajından yararlanmak isteğimi yoksa biz senin kadar yenilikçi olamıyoruz ama senin hatanı da büyük bir heyecanla kullanmaktan zevk alırız hevesi mi?

Sosyal medyada içerik üretmek kolay değil. Hele ki viral bir içerik yaratabilmek hiç kolay değil. Fakat bu markaların etik kuralları olmaması anlamına da gelmemeli. Sizi direkt olarak ilgilendirmeyen bir markada ortaya çıkan olumsuz bir durumu Düğün fotoğrafçısı iletişiminizde kullanıyor olmak ne denli doğru? Bu içerikler tüketicilerin hoşuna gitmiş olabilir, binlerce retweet, beğeni almış olabilir ama bu sonuçlar yapılan işin etik ve doğru olduğunu göstermez.

Ben bir Apple kullanıcısıyım. Bu markayı tercih etmemde kendime göre nedenlerim mevcut. Fakat saplantılı Tanıtım film bir Apple kullanıcısı değilim. Bu yazdıklarımı Apple hayranlığından öte pazarlamacı hassasiyeti kimliğimle dile getirmek istedim.

Yorum sizin…

heineken-bend-gate

kitkat-bend-gate-3

pringles-bend-gate

Whataburger-bend-gate

camlica-gazoz

SlimJim-bend-gate

amnesty-bend-gate

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir