Mobil penetrasyonun artması ile birlikte QR (Quick Response) Kod kullanımı da her tüketici bazında hem de markaların pazarlama faaliyetlerinde artık yerleşmiş bir uygulama. Bugün ülkemizde 70 milyonun üzerinde mobil kullanıcı sayısı mevcut durumda. Bu durum özellikle mobil entegreli uygulamalarında her geçen gün artacağını gösteriyor.
Peki QR Kod Nedir?
QR kod, Denso Wave tarafından Japonya’da otomotiv sanayinde kullanılması amacı ile 1994 yılında geliştirilen yeni nesil iki boyutlu bir barkod. QR kodun içeriği bir metin, web sitesi adresi, video link dahil herhangi bir veri olabiliyor. QR kod birçok farklı dilde harf ve sayı barındırma kapasitesine de sahip. Bu dillere Japon Kanji de dahil. Geleneksel barkodların aksine 1/10 daha küçük olabilmekte. QR kod, üzerinde %30’a kadar herhangi bir hasar veya kirlenme olmasında dahi okunabiliyor.
QR Kod Kullanım Şekli?
(Görsel kaynak Wikipedia)
QR Kod Kullanım Örnekleri
QR kod örnekleri her geçen gün daha yaratıcı çalışmalar ile karşımıza çıkıyor. Tüketicinin QR kodu okutmak için telefonunu çıkarmasını ve programın açılmasının toplamda ortalama beş saniye gibi bir zaman aldığını düşünürseniz bu beş saniye marka ile tüketici arasında etkin bir bağ kurulması için oldukça iyi bir süre. İnsan beyninin eylemsel faaliyetler ile bu tarz kreatif çalışmalara ayıracağı ortalama beş saniyelik süreler, marka bilinci ve marka farkındalığı oluşturmak için oldukça değerli zamanlardır. Türkiye’de ki markalar artık bunun farkına varmaya başlamış olsalar da hala QR kodu nasıl kullanacaklarını çok iyi öğrenebilmiş değiller.
Dünyada önde gelen birçok marka QR kod çalışmalarına çok önceden başladılar. İşte bazı örnekler;
Mercedes Benz yeni A Class araçlarını QR kod çalışması yaparak lanse etti.
e-bay‘in 2012 yılında Londra’da açtığı mağazasında her şey QR koddan oluşuyor ve mağazada fiziksel ürün bulunmuyor.
Avusturalya’daki, Hoyts Premier sinemaları ve MasterCard işbirliği ile geliştirilen ve QkR ismi verilen uygulamayı, iPhone veya Android telefonunuza yükledikten sonra, sinema koltuğunuzun kol dayama kısmında bulunan QR kodunu okutarak, menüden istediğiniz yiyecek veya içeceğin siparişini verebiliyor ve ödemesini yapabiliyorsunuz. Siparişinizi verdikten kısa bir süre sonra, siparişiniz koltuğunuza kadar getiriliyor.
Dünyaca ünlü rock grubu Red Hot Chili Peppers, kendi logosuna uygulanmış QR kod çalışması ile albümünü satışa sunmuştu.
Starbucks bardakları reklam için en çok rağbet gören alanlardan. Starbucks bardakları üzerine yerleştirilen QR kodlar ile Lady Gaga’nın son albümünün tanıtım reklamı yapıldı.
Hointer‘a giden tüketiciler pantolonları denemek istedikleri zaman etiketteki QR kodu okutuyorlar. Sonrasında telefonlarına uygulama üzerinden bir mesaj geliyor ve bu mesaj da pantolonu hangi kabinde deneyebileceğinizi görüyorsunuz.
Guinness’in QR kodlu bira bardağındaki kodu görebilmek için siyah bira ortaya ihtiyaç var. Bardak boşken ve diğer renklerdeki bir birayla varken, QR kod okunmuyor. Guinness’in siyah birasıyla bardağı doldurduğunuzda QR kodu okutabiliyorsunuz.
Time dergisi bir çok kapağında QR kod tasarımı ile çıkmıştı.
EMART mağaza zinciri 12:00-13:00 saatleri arasında satışlarının düştüğünü görüyor ve bunu arttırmak için bir QR Kod projesi geliştiriyor. Işık ve gölgeyi kullanarak yapılan bir QR Kod ile güneş 12:00-13:00 arasında tam tepede olduğunda ortaya çıkan QR kodu okutan kullanıcılar mağazan indirim kuponu kazandılar. Mağaza bu sayede %25 oranında satışlarında büyüme yaşadı.
İngiltere merkezli perakendeci Tesco, Güney Kore’de kendi operasyonunda satış odaklı bir QR Kod uygulaması gerçekleştirdi.
QR Kodlar iyice hatatimiza girdi ben kendime yaptim oyle zor birsey degil http://qrcodegenerator.pw/ ‘a girin o size hemen yapacak sonra yazicidan cikarmaniz yeterli.