Pazarlama ve iletişim üzerine son dönemlerde okuduğum ve okurken keyif aldığım tavsiye kitaplar serisinin dördüncüsünü sizlerle paylaşmak istedim. Umarım karşılıklı keyifli paylaşımlar olur. Sizlerin de tavsiyesi olan kitap veya kitaplar olursa ve paylaşmak isterseniz beklerim…
Bu arada daha önce paylaştığım ‘Pazarlama Üzerine Tavsiye Kitaplar ’ serisinin içeriklerine de buradan ulaşabilirsiniz.
Trading Up
Yazar: Michael J. Silverstein – Neil Fiske | Sayfa: 371 | Yayınevi: MediaCat
Beni bu kitabı okumaya yönelten en önemli soru kitabın kapağında da yer alan ‘Tüketiciler Neden Lüks Ürün İster ve Şirketler Bu Ürünleri Nasıl Yaratır?’ oldu. Kitabı okurken farklı farklı tüketici gruplarının iç görülerini derinlemesine anlayabiliyorsunuz ve markaların bu durumlar karşısında nasıl farklı yaklaşımlar sergileyebildiklerini görebiliyorsunuz. Bu kitapta bir tüketicinin, bir ürüne neden daha fazla ödeyeceğini, daha fzla ödemesi yolculuğunda hangi aşamalardan geçtiğini farklı kitle ve örneklerle incelenmesine yakından şahit oluyorsunuz. Kitabın bazı bölümleri biraz sıkıcı olmasına karşında genel olarak rahatlıkla okunabilecek bir kitap. Özellikle tüketici psikolojisini ve davranışlarını incelemeyi seven kişilerin okumasını öneririm.
Deneyimsel Pazarlama
Yazar: Kadir Deligöz | Sayfa: 108
Deneyimsel Pazarlama kitabını elinize aldığınızda sayfa sayısı sizi şaşırtmasın. Sayfa saysının tam aksine içerik olarak zengin ve dolu bir kitap. Bu küçük kitapta teorik ve pratik detayları konuyu en iyi anlayabileceğiniz şekilde bulabiliyorsunuz. Hani hap bilgi derler ya işte tam da ondan. Bol bol örneklerin yer aldığı kitapta ‘Deneyimsel Pazarlama’ kavramının ne olduğu ve nereye doğru evirildiğini çok net anlayabiliyorsunuz.
E-Sosyal Toplum
Yazar: Jeff Jarvis | Sayfa: 267
Jeff Javris bu kitabında dijitalleşen dünya ile birlikte toplumlardaki değişimi yakından inceliyor. Hatta bu değişim üzerine ciddi eleştirilerde getiriyor. Kitapta Mark Zuckerberg, Eric Schmidt, Evan Wiliams gibi isimlerle yapılan röportajlara da yer verilmekte. ‘Halk’ kavramının internet ile birlikte nasıl evirildiğini ve artık yeni bir halk anlayışının ortaya çıktığını keyifli ve güzel bir dille anlatılıyor.
Kitlelerin Psikolojisi
Yazar: Gustave Le Bon | Sayfa: 190 | Yayınevi: Koridor
Atatürk’ünde etkilendiği yazarlardan biri olan Gustave Le Bon, kolayca manipüle edilebilen, ilkel içgüdüleriyle hareket eden ve saldırganca davranmaya meyilli olan kitleleri inceliyor ve bu kitlelerin modern dünyada nasıl bir tehdit oluşturabileceğine yakından bakıyor. Kitabı incelediğinizde içeriğin biraz siyasete kaydığını düşünebilirsiniz ama pazarlama alanına yönelikte değerli tespit ve detaylara yer veriliyor. İlk baskısı 1895 yılında yapılan bu kitabın içeriğinde hiçbir değişiklik olmadan günümüze kadar gelmesi de bir diğer önemli konu.
Onward
Yazar: Joanne Gordon | Sayfa: 396
Tüm pazarlama derslerinde örnek olarak anlatılan, gittiğimiz her yerde karşımıza çıkan Starbucks’ı yaratıcısı Howard Schultz’dan dinlemenin değeri ve anlamı farklı. İşte bu kitapta o değer ve anlamı bulacaksınız. Starbucks’ın nasıl doğduğunu, nasıl geliştiğin, bu yolculukta neler yaşandığını, nasıl bu noktaya geldiğini en detaylı şekilde işin en başındaki kişiden dinleyeceksiniz. Bu kitabın en önemli özelliği sizi bildiğiniz Starbucks klişelerinden çok daha ileriye götürecek olması. Bir dünya markası yaratmanın o kadar da kolay olmadığını bu kitabı okuyunca anlayacaksınız. Bu kitapta Starbucks dışında modern tüketici deneyiminin nasıl şekillendiğini ve evirildiğini bulacaksınız.
Listeme ekledim. En kısa sürede okuyacağım.
Bende kendimce şöyle bir liste hazırladım.
İçlerinden bir kısmını okudum, bir kısmını henüz okuyamadım.
Tavsiye isteyenlere paylaşıyorum.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1nT_MvrlRuytKPVDlDRmOjAUW5KbEH-aQ5cOjLvCDeeI/edit?usp=sharing
Tavsiyelerin ve katkıların için teşekkürler Melih.