Nesnelerin İnterneti Zirvesi

30 Eylül 2015 tarihinde Four Seasons Bosphorus Otel-İstanbul‘da düzenlenen “Nesnelerin İnterneti” etkinliğindeki katılımcılardan biriydim. İzmir’den giden birisi olarak İstanbul’un beklenmedik soğuk havasına yakalansamda oldukça güzel ve verimli bir gün geçirdim. 🙂

Malumunuz etkinliklerde not almak çok kolay olmuyor. Bende söz uçar yazı kalır yaklaşımından yola çıkarak etkinliğin “Not Defterini” tutmaya çalıştım. Etkinlik katılımcı ve konuşmacı bakımından dolukça verimli olsada bence geliştirilmesi gereken iki kısmı mevcut;

  1. Konuşmacıların sürelerinin uzatılması. Bir konuşmacı ortalama 4-5 dk. civarlarında konuşabiliyor ki yeterli olmuyor.
  2. Soru-cevap için sınırlıda olsa bir bölümünün ayrılması.

Nesnelerin İnternetine Hoş Geldiniz

Sanayi Devrimi’nden bu yana, dünyanın en hızlı dönüştüğü çağ olan dijital çağda yol alırken, teknolojide ciddi bir kırılma noktasına gelindi. Bu kırılma noktasında en önemli virajlardan bir tanesi “Nesnelerin İnterneti”. Önümüzdeki beş yıl içerisinde nesnelerin interneti ile sadece yaşam şeklimizde değil iş alanlarımızda da çok büyük değişiklikler olacak. Bundan dolayı bu durum sadece şirketlerin politkası değil devletlerinde politikası olarak şimdiden ele alınması gerek. Aksi taktirde ilerleyen yıllarda (Türkiye için çok yakın olmasada değişim hızlı geliyor) nesnelerin internetinin getirdiği bir çok avantajın yanında toplumlar içinde sıkıntılı süreçlerde ortaya çıkabilir. Bu işi devlet politikasına dönüştürmüş en örneklerden biri Almanya. Etkinlikte Almanya’da dijital dönüşüm için üç bakanın görevli olduğunu öğrendim. Duyunca etkilenmemek elde değil. Bizler için iyi bir rol model olabilir.

Nesnelerin İnterneti Hakkında Kısa Bilgi

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı olarak ifade ediliyor. Her türlü izleme cihazları, sensörler, biochipler veya erişim düzenekleri nesne olarak nitelendirilmektedir. Fiziksel ortamlardan akarak gelen yüksek miktardaki sensör verilerinin (data), yapılan değerlendirmelerin ardından bilgi (information) olarak operatörlere veya ilgili kişilere iletilmesi ya da verinin sistemler yardımıyla işlenerek bir faaliyet icra edilmesi sağlanmaktadır.

Örneğin akıllı trafik sistemlerinde, trafikteki kişilerin konumlarını sürekli olarak merkezi bir sisteme iletmeleri sayesinde, sistem, kişilerin hareket bilgilerini analiz ederek, bölgedeki trafik yoğunluğunu, trafiğin akış hızını, belirli bir rota üzerinde tahmini varış süresini tespit edebilir. Bu sayede trafiğe yeni çıkacak kişiler trafik yoğunluğuna göre alternatif rotaları tercih edebilirler. (Wikipedia)

Akıllı Şehirlere Bir Örnek

Bugün tam anlamıyla bir akıllı şehir dünyada mevcut olmasa da Hamburg bu yolda iyi bir örnek olarak ilerliyor. Avrupa’nın 2. en büyük liman şehri olan Hamburg büyük devrime ayak uydurmak için çalışıyor. Şehirde, işbirliği, kişiler arası bağlantı sağlama, işlem yapma, veri ve diğer şeyler için tek bir ağ bulunuyor. Cisco işbirliği ile Hamburg bu büyük alt yapıyı geliştirerek akıllı şehir olma yolunda hızla ilerliyor.

ETKİNLİK  NOT DEFTERİ

Bu kısımda özellikle konuşmacıların şirketlerini anlattığı örneklerden sıyrılarak not almaya çalıştım.  🙂 Keyifli okumalar…

Cisco Türkiye Genel Müdürü – Cenk Kıvılcım

  • Dijital dönüşüm sayesinde 10 sene içerisinde 19 trilyon dolarlık bir katma değer öngörülüyor. Bu süreçte ise Türkiye’nin bundan 192 milyar dolarlık bir pay alması bekleniyor.
  • Sanayi devremi ve matbaa’yı yakalayamadık ama dijitali daha iyi düzeyde yakalayabildik fakat kullanıcı açısından durum halen çok parlak değil.
  • IoT sayesinde üretim dünyasında %50’lere varan tasarruflar mümkün.
  • 25 sene içerisinde şirketlerin 2/3’ü bugünkü bulunduğu konumdan aşağı inecek.
  • Önümüzdeki 10 yıl içerisinde şirketlerin %75’i dijital strateji oluşturmuş veya hayata geçirmiş olacak.
  • Dijital dönüşümdeki en önemli süreçlerden bir tanesi doğru iş ortakları ile çalışmaktan geçiyor.
  • Önümüzdeki 10 yıl içerisinde 10 firmadan 8’i finansal kriz yaşayacak. Bu durumda şirketlerin ayakta tutacak önemli araçlardan biri ise dijital dönüşüm olacak.

İntel Türkiye Genel Müdürü – Burak Aydın

Bugün endüstri devriminin dördüncü dönemini yaşıyoruz. Sırasıyla bakacak olursak;

  1. Buhar
  2. Elektriği devreye girmesi ve otomasyon
  3. Bilgiyasar
  4. Nesnelerin İnterneti
  • Eğer nesnelerin interneti döneminde o dalgada sörf edemezseniz bu devrim diğer üç devrimden çok daha büyük ve çok daha yıkıcı olacak.
  • Bugün Çin’de bir fabrika açıldı ve 600 kişinin yapacağı işi 60 robota ihale ettiler. Artık kas gücü ile yapılan işler yavaş yavaş ortadan kalkarak mekaniğe dönüyor.
  • Nesnelerin internetine bir örnek; İspanya’da bir tiyatro gelirlerindeki düşüşü nasıl yeneriz diye düşünmeye başlamışlar. Çözümü akıllı koltukta bulmuşlar. Akıllı koltuklar sayesinde izleyicilerin ne kadar güldüğünü hesaplayarak gülme başına ücretlendirme yapılmaya başlandı. Bu sayede tiyatronun gelirlerinde %30 artış sağlandı.
  • Nesnelerin interneti aslında teknoloji ile değil ekonomi ile direkt ilgilidir. Teknoloji için sadece kaçınılmaz bir araç.
  • 2014 yılında yapılan bir araştırmada şirketlerin %48’i 24 ay içerisinde nesnelerin interneti ile ilgili projelerini hayata geçireceklerini söylüyorlar.

Bugün algı aralıkları ve etkileri değişti;

Algı Aralığı: 10 sene önce 12 dakikayken bugün 5 dakika düzeylerine düştü. Bugün internetteki algı aralığı ise 8 saniye düzeylerinde. Balık hafızası dediğimiz süreden dahi çok kısa bir süreden bahsediyoruz. Bu süreçte internette herhangi bir şey ilgimizi çekti çekti yoksa tekrar yakalamak çok zor.

Teradata Türkiye Genel Müdürü- Gamze Aydın

Volvo kendine koyduğu hedefte 2020 yılında hiçbir insan benim arcımda ölmeyecektir yaklaşımı için çalışıyor ve burada nesnelerin internetinden yararlanma durumu söz konusu.

Denizbank Genel Müdürü – Hakan Ateş

  • Dumanla haberleşmekten sosyal medya ile haberleşmeye geçtik. Şimdi ise makineler arası geçiş olmaya başladı.
  • Nesnelerin interneti jeopolitik güçleri derinden sarsabilecek noktaya doğru gidiyor.
  • Dijital dönüşümün etki ve tepki süresi çok hızlı gerçekleştik, dünya ve insanlık ise bu dönüşüme apansız yakalandı. 

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı – Muharrem Yılmaz

  • Nesnelerin interneti sayesinde evinize gelecek her türlü ürünün güvenirliğini sağlayabiliriz. Akıllı çağ yani teknoloji aslında doğallığın güvencesi. Teknolojinin tabiattın doğallık ilişkisi bozduğuna yönelik bir algı yaratılması son derece yanlış.
  • Nesnelerin internetinde her şey güzel ama başlangıç maliyetleri şu an için yüksek. Bu maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor.
  • 1 litre süt için ortalama 500 litre kanın ineğin vücudunda dolaşması gerekiyor. Bu kanın temzilenmesi için oksijen miktarını düşünün? Farklı farktörleri düşünün? İşte nesnelerin interneti sayesinde artık bunları çok kolay hesaplayıp üretime katma değer dönüştürebiliyorsunuz.
  • Dünya gıda ihtiyacı 2050’de %70 artıyor. Bunun için artık standart üretim teknikleri çok yeterli olmuyor. Bundan dolayı verileri toparlayıp iyi analiz yapmamız gerekiyor.
  • Bu teknolojileri üretirken ise istihdam sorununu da halletmek gerek.
  • Bugün giyilebilir teknoloji diyoruz ama biz zaten çok öncesinde bunu ineklerimizde uyguluyorduk. Doğum zamanı, karnının acıktığı, ateşi olup olmadığını, oksijen ihtiyaçları gibi çok farklı parametreleri boyunlarına taktığımız bir kolye ile ölçebiliyorduk. Aslında giyilebilir teknolojide biz onları taklit ediyoruz 🙂

Vestel İcra Kurulu Başkanı – Turan Erdoğan

  • Dijital devrimin henüz başındayız. Bu devrim yeni bir çağ yaratacak.
  • Dijital teknolojileri üretmek ve yapmak artık çok zor değil hatta kolay ama bunları nasıl kullanacağız yaratıcı fikirlerini artık daha önemli.
  • Türkiye’de yazılım ve bilgisayar mühendisi ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Dijital devrimi yapabilmemiz için dijital bilgi gücüyle donatılmış iş gücüne ihtiyacımız var. Bunu bugün yeterli düzeyde karşılayamıyoruz.
  • Robotların şirketlerdeki kendilerini amorti etme süresi eskiden 10 yıldı. Yani bir robot 10 yılda bir çalışanı amorti ediyordu. Şimdi bu süre bir yıldan daha az.
  • Dijital dönüşümde olayın ekonomik ve sosyal boyutunu çözmek önemli. Bunların dışında dijital dönüşümü yapmak aslında çok zor değil.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü – Murat Kansu

  • Bugün önce mobil, önce bulut diyeceğimiz bir döneme yaklaşıyoruz.
  • Bugün en önemli konulardan bir tanesi milyonlarca sensörden çıkan verilerin nasıl işleneceği çok önemli. İşte burada bulut teknolojisin devreye giriyor. Nesnelerin interneti ve bulutu birlikte düşünüyoruz.

Intel Türkiye Nesnelerin Interneti ve Gömülü Sistemler Bölge Satış Direktörü  – Uygar Doyuran  

  • Hayal ve gerçek arasındaki süreçler artık çok kısa.
  • Bugün ülke olarak değişimlere yön veren bir yapıdan ziyade değişimleri takip eden konumdayız. Bu durumu öncelikle değiştirmek için ülke içi yatırımlar yapmak gerekiyor.
  • Facebook, Whatsapp gibi araçlarda bugün dünyada belki ilk beş ülke arasındayız belki ama Avrupa Birliği’nin odağına baktığımız dijital dönüşüm endüstriyelde katma değer yaratacak noktaya doğru dönüşüyor. Biz bu konuda biraz geri kalıyoruz.

Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı – Cavit Yantaç 

Nesnelerin internetinde en önemli sorulardan bir tanesi verileri analiz edip yorumlayabilmek. Bugün değişimde fark yaratacak önemli bir kısım burası. Bu konuda bir çok üniversitede veri analizi bölümlerinin açıldığını görüyoruz.

Teknosa Bilgi Sistemleri Direktörü – Tunç Şenyol

Bugün çok ciddi bir rekabet altındayız. IoT sayesinde ilerleyen zamanlarda çok farklı bütünleşik çalışmalar ortaya çıkabilir. Örneğin Teknosa bebek bezi satar mı demeyin. Şu an belki hayır ama IoT ile ileride bunu yapabilecek durumdayız. Sistemler arası yapılabilecek doğru etkileşim ile belki bunun yanıtı gelecekte evet olacak.

DAI-Labor Kurucusu ve Başkanı ve GT ARC Alman  – Prof. Dr. Şahin Albayrak

  • Nesnelerin internetin unutulmaması gereken konulardan bir tanesi çok fazla aktörün olması. Başarı için bu aktörler arasında bir bütünlük sağlanmalı.
  • Üreteceğimiz çözümleri insanların çok fazla eğitim görmeden bunları kullanabilmesi gerekiyor.

Şirketlerin dijital dönüşüm konusunda başarılı olabilmesi için inovasyon kültürü şart. Bunun yanında ise iki önemli konu daha söz konusu;

Devlet Politikası

Bu konuda devlete düşen görevler var. Örneğin Almanya’da üç bakan aynı anda dijitalleşmeden sorumlu. Bu yapı bir çok ülkeye örnek olabilir. Yani bu konularda devlet politikası önemli.

Şirket Politikası

Şirketler fırsatları görmeli. Şirketler arasında dijital çalışmalar olmalı. Almanya’da kurduğumuz yapıdan biz bunu yapıyoruz. 60 şirket fikir birliği yapıp paylaşımlar yapıyor.

Nesnelerin internetinde üretilecek çözümlerin tüketiciye faydası dokunmalı. Bu sayede kabullenme arttırılabilir.

Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO’su  – Mehmet Ali Akarca

Genelde akıllı kentler dört başlık altında toplanıyor;

  • Güvenlik
  • Sağlık
  • Ulaşım
  • Akıllı Uygulama

Türk Telekom olarak pilot projesinde desteklediğimiz akıllı sulama projesi artık şehirlerde kullanılıyor ve bu uygulama sayesinde su konusunda %35’e yakın tasarruf sağlanıyor.

Akıllı şehirlerin akıllı evler için tetikleyici olacağını düşünüyoruz.

nesnelerin-interneti-rehberi-1

nesnelerin-interneti-rehberi-2

nesnelerin-interneti-rehberi-3

 

 

 

nesnelerin-interneti-rehberi-4

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir