İnternet Reklamları Fiyatlandırma Yöntemleri

cpc-cpl-cpa-cpmDijitalin pazarlama ile entegrasyonuyla birlikte bir önceki yazımda belirttiğim gibi Hesap Verebilir” pazarlama kavramı ortaya çıktı. Bu entegrasyon ile birlikte pazarlama içerisinde reklamlarda tarz ve ücretlendirme olarak büyük yenilikler gerçekleşti. Bu yenilikler reklamların içerikleri ve türlerinin yanı sıra ölçümleme yöntemlerinde kendini gösterdi. Geleneksel ile dijital arasındaki en büyük farkı ise işte bu ölçümlenebilme özelliği belirledi. Bunun yanında hedeflenebilir olmayı da unutmamak gerek.

Şimdi bu ölçümleme yöntemlerinin nasıl ifade edildiğine ve hesaplandığına şöyle bir bakalım;

KatAPPult: Bu reklam modeli mobil reklam modelinde geçerlidir. Kullanıcıların uygulamayı dowland etmesi üzerine kurgulanır. CPC bazlı ücretlendirme geçerlidir. Reklam TOP 25’e girene kadar süresiz olarak yayınlanır.

Dönüşüm Oranı (Conversion rate): Reklamı veren tarafından önceden belirlenmiş bir aktivitenin gerçekleşmesinin, reklamı tıklayarak siteye gelen kişilere oranıdır. Örneğin; reklam veren tarafından önceden belirlenmiş aktivite sitedeki bir formu doldurmak olsun. Formu 1.000 kişinin doldurduğu farz edelim. Site tıklayarak gelen ziyaretçi sayısı ise 10.000 olsun: 1000/10.000: %10. Reklamın dönüşüm oranı %10 olarak ifade edilir.

CPM (Cost Per Mille): “Bin Gösterim Başına Maliyet” olarak ifade edilir. Yani reklamınızın her görüntülenmesi bir anlama para harcamanıza eşdeğerdir. CPM reklam modeli ücretlendirmesi ve hedef odaklı sonucu olmamasından dolayı çok tercih edilmez.

CPC (Cost Per Click): “Tıklama Başına Maliyet” olarak ifade edilir. Bu en çok tercih edilen reklam ücretlendirme modellerinden bir tanesidir. Reklamın tıklanması ile ücretlendirme gerçekleşir.

CPL (Cost Per Lead):  “Kayıt Başına Maliyet”. Bu yöntem, gösterim, tıklama ve ardından ulaşılan alanın etkin kullanımı üzerine kuruludur. Burada hedeflenen formun ve kyadın yapılması sonrası ücretlendirme gerçekleşir. CPS ile benzerdir fakat farkı sadece reklamveren’in hedeflediği hareketin satış değil de üyelik kazanma olmasıdır.

CPA / CPS (Cost Per Action or Sale): “Eylem veya Satış Başına Maliyet”. CPL sistemine yakın olmakla beraber, burada sadece üyelik için değil, yapılan aktif satış ya da eylem için maliyet ödenmektedir.

CTR (Click Through Rate): “Tıklanma Oranı”.  CTR bir reklamın toplam gösterim içerisindeki tıklanma oranını gösterir. CTR performans açısından en net sonucu veren ölçümleme yöntemlerinden biridir. Özellikle sosyal medya ve arama motoru pazarlamasında sıkça kullanılır.

CPV (Cost Per View): “İzlenme sayısı”. Bu reklam ücretlendirme modelinde sayfanın her bir gösterimi başına ücretlendirilmesidir.

RON (Run Of Network): Banner veya benzeri internet reklamlarının hedefleme yapılmadan, belirlenen bir web siteleri ağının, tüm site ve sayfalarında yayınlanması demektir.

ROS (Run Of Site): Banner veya benzer internet reklamlarının sayfa hedeflemesi yapılmadan, belirlenen bir web sitesinin tüm sayfalarında yayınlanması demektir.

Arama Reklam Ağı: Arama motorunda arama yapan kişilerin arama motoru sayfalarında karşılaştıkları reklama modelidir.

Görüntülü Reklam Ağı (ReMarketing): Bu reklam modelinde banner ve hareketli banner modelleri mevcuttur. Siteye giren kullanıcıya bir kod yapışır ve kullanıcı gittiği diğer sitelerde (Eğer görüntülü reklam ağına açıksa) girdiği web sitesi ile ilgili ve o markayla ile ilgili reklamla karşılaşmasıdır.

ROI (Return On Investment): (Gelir – Maliyet) / Maliyet x 100 olarak hesaplanır. Bu hesaplama yöntemi özellikle satış odaklı yapılar için geçerlidir. Bu yöntemle reklamlarının getirisini ölçebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir