Çocukluğumuzdan bu yana birçoğumuz için dönme dolapların etkileyici yeri olmuştur. O devasa görüntüsünün yanında devasa ışıkları eşliğinde kurulan hayallerde küçükte olsa yer edinmiş bir karakterdir. Ben de yakın zaman Viyana’ya gitmeye kalkınca bu şehir neler keşfedilir şeklinde bir araştırma yapıyordum ve dünyanın en eski çalışır durumdaki dönme dolabının burada olduğunu öğrendim. Viyana’ya geldiğimin ikinci gününde ise adresim Gaudeegasse’de yer alan Wiener Riesenrad oldu.
Wiener Riesenrad1897 yılında inşa edilen ve şu an dünyanın en eski çalışır durumdaki dönme dolabı. 64,75 metre yüksekliğinde olan ve İmparator Franz Joseph’in 50. yıldönümünü kutlamak üzere inşa edilen bu dönme dolabın keyfi güzel ama fazla da abartmaya gerek olmadığı kanısındayım.
Dönme dolap yangın, ikinci dünya savaşı gibi birçok badire atlatmış. İkinci dünya savaşında ise ciddi anlamda hasar görmüş. Bir dönem yıkılmak istenmiş fakat mali yetersizlik nedeniyle yıkımı yapılamamış. İlk inşa edildiğinde üzerinde 30 vagon yer alıyormuş ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra güvenlik nedeniyle bu sayı 15’e indirilmiş. İki İngiliz mühendis Walter Basset ve Harry Hitchins, dönme dolabı elektrik kesintisi durumunda dahi elle çalıştırılabilecek şekilde tasarlamış.
Bir dönem bu dönme dolabı ilgin. olaylara da sahne olmuş. Viyanalı kadın Marie Kindl, yoksulluğa dikkat çekmek için yolculuk sırasında kabinlerden birinin dışında dişlerinin arasında tuttuğu bir iple vagonlardan birine tutunmuş. 2.7 KM’lik bir hızla dönen dönme dolabın bir turu 15 dakika civarlarında sürüyor. Dönme Dolap The Third Man, James Bond 007 – The Living Daylights ve Before Sunrise gibi popüler filmlerde de yer almış. Çok iyi bir kaplamaya sahip olan bu yapının ağırlığı ise 430 civarlarında.
Dönme dolaba binmek için yer alan giriş bölümü ise küçük bir müze gibi. Burada orijinal olan 8 kabin sergileniyor. Kurulduğundan bu yana ise ilk defa pandemi döneminde bu kadar uzun süre kapalı kalmış. Hem şehir manzarasını görebileceğiniz hem de keyifle yemek yiyebileceğiniz yemekli vagonları da mevcut.
Bu arada bu dönem dolapta yer alan Platform 9 oldukça ilginç bir özelliğe sahip. Sadece cam bir alanın üzerinde bağlı şekilde seyahat ediyorsunuz. 1897’de Viyana Dev Dönme Dolabı’nı inşa ederken yalnızca inşaatçıların sahip olduğu yükseklik hissi Platform 9 ile yeniden canlandırmış. Sadece yaz döneminde açık olan bu bölümün ücreti ise 80 Euro civarlarında.
Viyana’ya geldiğinizde denenmesini öneririm. Kişi başı bilet ücretinin 14 Euro. Eğer imkanınız olur ve yazın gelirseniz de Platform 9’daki camlı bölümü denemenizi (Kişi başı 80 Euro) tavsiye ederim.
Bir yanıt yazın