Alsas Loren bölgesindeki köyleri gezdikten sonra rotamdaki son adresim Colmar oldu. Bölge birçok anlamda benzer özelliklere sahip olmasına karşın gezmesi her açıdan keyifli.
Almanya sınırına çok yakın bir noktada yer alan Colmar, Ren Nehri’nin kenarında yer alan butik bir şehir. Colmar’da hem Alman hem de Fransız kültürünü çok yakından deneyimliyorsunuz. Şarap üretimiyle, Orta Çağ’dan kalma güzel mimarisiyle, renkli evleriyle ve tarihi dokusuyla ünlü olan bu şehri gezmek için iki gün çok çok ideal bir süre. O yüzden Colmar aslında tam bir hafta sonu rotası. Colmar’da merkezdeki her yeri rahat bir şekilde yürüyerek gezebilirsiniz. Bundan dolayı rahat bir ayakkabınızın olması keyif alabilmek açısından önemli olabilir.
Colmar’a kadar gelmişken çevresindeki köylerin mutlaka gezilmesini öneririm zira Colmar butik ve küçük bir yer. Dolayısıyla eğer imkan varsa araba kiralama fırsatınız olursa burada oldukça rahat edersiniz. Romantik bir atmosfere sahip Colmar’da yerelliği sonuna kadar hissedebilirsiniz. Alsas Loren bölgesi üzerinde yer aldığı Colmar, Alsas Şarap Rotası’nın da merkezi olarak da biliniyor.
Fransa’nın en kurak şehirlerinden bir tanesi olan Colmar’ın birçok yerinde tarihi dokusu korunmuş durumda. O kartpostallarda gördüğümüz tarzda sokakları, evleri burada rahatlıkla görebilirsiniz. Evet, güzel bir yer ama fazlası da bir o kadar sıkıcı olabilir. O yüzden iki gün burası için çok ideal. Colmar’da geceleri ise hayat oldukça erken saatlerde bitiyor. Bundan dolayı özellikle 22:00’dan sonra imkanlar da bir o kadar kısıtlı olabilir. Colmar’ın mevsimi ise ilkbahar ve yaz. Ben Ocak ilk haftasında geldim o yüzden şehrin tam gerçek anlamda tadını alamadım.
Colmar 9. yüzyılda kurulmuş bir şehir ve o dönemlerde Columbarium olarak biliniyordu. Colmar’da Ağustos ayında Unterlinden şarap fuarı, Mayıs ayında Fêtes de la Pentecôte (Pentekost Bayramı) ve yeni yıl döneminde Christmas Market dönemleri oldukça keyifli dönemlermiş. Denk gelirseniz şehrin zevki çok daha artacaktır. Bu arada Colmar’da yaşayanlara “Colmariens” denildiğinin de altını çizelim.
Tabelaları Konuşan Şehir: Colmar
Eskiden bu bölgede okuma yazma oranı çok düşükmüş. Bundan dolayı da insanlar mağazaların ne iş yaptıklarını anlayabilsin diye o mağazanın yaptığı işi sembolize eden semboller, şekiller tabelalara koyulurmuş. Colmar’da gezerken dükkanların tabelalarına özellikle dikkat etmenizi öneririm. Birçoğunda bu detayı göreceksiniz. Bu uygulama son yıllarda belediye tarafından da yerel miras olarak da sahiplenilmiş ve yaygınlaştırılmaya başlanılmış. Alsas Loren bölgesindeki köyleri gezerken de çok keyifli tabelalara denk geleceksiniz. Eski dönemlerde her meslek grubunun ayrı sokakları da oluyormuş. Bu da yine halkın neyin nerede olduğunu bilmesi adına yardımcı bir uygulamaymış.
Özgürlük Heykeli’nin Gerçek Sahibi Bir Colmarlı
Colmar’ın önemli detaylarından bir diğeri ise New York’daki Özgürlük Heykeli’ni tasarlayan heykeltıraş Frederic Auguste Bartholdi’nin Colmar doğumlu olması. Şehirde gezerken yerlerde Özgürlük Anıtı’na ait detaylara da denk geleceksiniz. Yine Colmar’ın girişinde de bu anıtın bir minyatürü bulunuyor. Bu arada Özgürlük Anıtı’nın ilk adının “Dünyayı Aydınlatan Özgürlük” olduğunu ve daha sonradan isim değiştirdiğini de belirtelim.
COLMAR’DA NEREDE KALDIM
Aracım olduğundan dolayı ben bir tık daha şehir merkezinden araba ile 5 dakika uzakta olan otel, Alsas Şarap Yolu’na 5 km, Kaysersberg, Riquewihr ve Eguisheim’a ise 10 km uzaklıkta yer alıyor. Otelim IBIS Colmar Est’dı ve çevredeki otellere göre oldukça da uygun fiyatlıydı. Tüm ihtiyaçlarımı rahatlıkla karşıladı ve ortamı da bir o kadar güzeldi. Her yer kapalıyken otelin barı açık olduğu için ayrıca sevmiştim. 😊
Küçük Venedik- Little Venice
Burası aslında Colmar’ın en çarpıcı ve pitoresk yerlerinden bir tanesi. İsmini atmosferinin Venedik’e anımsatmasından dolayı alıyor. Kanalları, kanalda gezen gondolları ve evleri ile hakikaten Venedik’i andıran “Küçük Venedik”, fotoğraf çekilmek kadar sabahları kahve içmek için de keyifli bir yer. Kanalın etrafında mekanlarda akşamları şarap içebilir ve yemek yiyebilirsiniz. Küçük Venedik’in biraz ilerisine doğru yürümeyi de ihmal etmeyin. Oralarda eskilerden olan balık pazarının olduğu kısımlara da bakabilirsiniz.
Colmar Kapalı Pazarı (Marché Couvert Colmar)
Yurtdışı gezilerimde tartışmasız biçimde en sevdiğim yerlerin başında pazar yerleri geliyor. Hem yerel havayı güzel soluyorsunuz hem de meşhur olan yiyeceklere absürt paralar vermeden lezzetli alternatifler bulabiliyorsunuz. Colmar Pazar yeri bunun için doğru bir adres. Bina 1865 yılında yapılmış ve buranın asıl yapılış amacı ise bir hal olmasıymış. Yıllar içerisinde ise değişim göstermiş. Yerel lezzetlerin birçoğunu burada uygun fiyata tadabilirsiniz. Colmar Kapalı Pazarı Pazartesi hariç hafta içi Cuma hariç 18:00’a kadar açık. Cuma günleri 19:00, Cumartesi 17:00 Pazar ise 14:00’a kadar açık.
Pfister Evi
Colmar’ın en ikonik yapılarından bir tanesi olan Pfister Evi 1537 yılında yapılmış ve dönemin zenginlik göstergesi konumundaymış. Evin dış cephesinde oldukça güzel yer alan ahşap panolar, ahşap heykeller ve el oymacılığı eserleri yer alıyor. Adete bir açık hava sergisi gibi. Pfister Evi, Colmar’daki önemli müzelerden bir tanesi olan “Museum Unterlinden”ın da bir parçası. Dış cephedeki figürler ise ağırlıklı olarak inanç ve adaleti ile ilgiliymiş.
St. Martin Kilisesi (St. Martin’s Church )
Bana sorarsanız St. Martin Kilisesi Colmar’ın tarihi anlamda görülmesi gereken en önemli yerlerinin başında geliyor. Burası hem gündüz hem de gece keyifli bir ambiyansa sahip. Temeli 1235 yılında atılmış ve 1365 yılında tamamlanmış. Gotik mimarinin çok güzel bir örneği olan St. Martin Kilisesi, Colmar’da Orta Çağ dönemine uzanan eserlerin en başında. Özellikle renkli vitray pencereleri de oldukça etkili ve güzel. Çan kulesinin yüksekliği 71 metre, iç kısmı uzunluğu ise 78 metre. Geceleri bazı bölümlerinde video mapping yapılabiliyor. Giriş ise ücretsiz. Burası Salı – Cuma: 08.15 – 17.45, Cumartesi: 10.00 – 17.45, Pazar: 10.00 – 19.00 arası açık. Pazartesi ise kapalı.
Dominicain Kilisesi
St. Martin Kilisesi gibi Dominicain Kilisesi de Gotik bir mimari tarza sahip. Kilisenin özellikle dışında güzel süslemeler var. Burası 1283-1365 yılları arasında inşa edilmiş. Yine bu kilisede de vitray camlar oldukça atmosferik bir ortam yaratıyor. Tabi her vitray üzerinde ayrı bir hikaye anlatıldığını da belirteyim. Üç nefli bir yapısı olan Dominicain Kilisesi’nin iç kısmında Colmarlı ünlü heykeltıraş ve Özgürlük Anıtı’nın yaratıcısı Auguste Bartholdi’nin eserlerinden biri de bulunuyor.
Grand Rue Colmar
Fransızca’da “Büyük Sokak” anlamına gelen “Grand Rue”, Colmar’ın ana caddelerinden bir tanesi. Bu caddede Orta Çağ’dan kalma mimari yapılar, renkli evler, kafeler ve restoranları bulunuyor.
Dönme Dolap
Colmar çok büyük bir yer olmadığı için dönme dolap hemen dikkatinizi çekecek türden. Kişi başı 9 Euro biniş ücreti olan dönme dolaba kesinlikle akşam binmemenizi öneririm zira hiçbir yer göremiyorsunuz. Bu arada yemekli tercihleri de var. 50 Euro ve 80 Euro olmak üzere iki alternatif menülü seçenekleri mevcut.
Bartholdi Müzesi
Auguste Bartholdi’ye adanan müzeyi Pazartesi günü gittiğim için gezememiştim ama hakkında oldukça şey okudum. Bu müzede Bartholdi’nin kişisel koleksiyonu ve eserleri yer alıyormuş. Au Dore’nin (Kruvasancı) hemen yanında yer alan Bartholdi Müzesi gezilmesi gereken yerlerden. İçeride Özgürlük Heykeli’nin planlanma (Statue of Liberty) sürecine dair bazı detayları görebileceğiniz yerlerde varmış.
COLMAR’DA NELER YENİR?
Colmar AU Dore
Fransa’da kruvasan yemek zaten ayrı keyif ama Colmar’da güzel bir kahvaltı yapmak ve iyi bir kruvasan yemek isterseniz adresiniz AU DORE olabilir. Hem atmosferi hem de lezzeti ile oldukça iyi. Sadece bir tık hizmet yavaş. Ek olarak menüsündeki tost gibi ürünler 11:00’dan sonra servis ediliyor. 11:00’dan öncesi ise rahatlıkla kruvasan bulabilirsiniz. Burada 4 Kruvasan, 1 Americano ve 1 Capuccino için 12 Euro ödedim.
Bretzel
Buraların en ünlü yiyeceklerinden bir tanesi de Bretzel, bizim Simit gibi bir şey. Tuzlu atıştırmalık olan Bretzel’i bence peynirli ve domatesli seçenekleri ile deneyin derim. Sadece çok keyifli gelmedi bana. Colmar Kapalı Pazar’da 2,5 Euro’ya keyifli ve taze Bretzel’ler yiyebilirsiniz.
Flammkuchen (Flamküş)
Buraların belki de en meşhur lezzetlerinden bir tanesi de Flammkuchen. İnce hamurun üzerine sürülen ve ağırlıklı peynir olan bir sos, ardından üzerine jambon ve soğan eklenen bir tür pizza veya tart türü. Birçok yerde bu lezzeti bulabilirsiniz ama ben yine pazar yerini öneririm 😊
Soğan Çorbası
Fransa mutfağına ait olduğunu söylemek kabul olmasa da buralara gelmişken Soğan Çorbası içmenizi öneririm. Benim sevdiğim bir lezzet olduğu için listemin ilk sırasında yer alıyor. Birçok kültürde sık rastlanan bu lezzeti Colmar’da da birçok yerde bulabilirsiniz. Bunun için bir adrese gerek yok.
Bir yanıt yazın