İki kuzen olarak geçtiğimiz günlerde bir keşif yolculuğuna koyulduk. ‘Plansız Rotalar’ olarak adlandırabileceğimiz 8 günlük seyahatimizde 4 ülke ve 8 şehiri gezerek ilginç seyahat deneyimleri elde ettik. Bu seyahat deneyimlerinden ilki olan Belgrad ile ilgili notları bir araya getirdim. Umarım seyahatinize katkı sağlayabilecek keyifli bir yazı olmuştur.
GENEL BİLGİ
Belgrad, Sırbistan’ın en kalabalık şehri ve başkenti. Slavların ‘Beyaz Şehir’ adını verdiği Belgrad, birçok kaynakta ‘Hiç Uyumayan Şehir’ ‘Küçük Paris’ veya ‘Orta Avrupa’nın Kapısı’ olarak adlandırılıyor. 7000 yıllık bir tarihi olan şehir, Yugoslasya Cumhuriyeti’ne çok uzun yıllar başkentlik yapmış Şuan 1,5 milyona yakın nüfusa sahip. Resmi para birimi Sırp Dinarı (RSD). Gidilebilecek en keyifli zamanlar ise Temmuz – Eylül arası.
Şehirde insanların genel olarak samimi bir yapısı var. Şehri gezerken balkanlarda değil de Avrupa’nın kalbinde gibi hissediyorsunuz. Genç bir nufüsa sahip. Türkiye’den ulaşım oldukça rahat. İstanbul’dan yaklaşık 1 saat 30 dakikalık bir uçak yolculuğu ile bu güzel şehre gelebiliyorsunuz.
Belgrad gece hayatı ile de ünlü bir şehir. Uyumayan Şehir lakabı buradan geliyor. Ayrıca şehirde gezerken Art Nouveau akımına yakından tanık olacaksınız.
HAVALİMANI VE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Havalimanından şehir merkezine gitmek için A1 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz. Kişi başı bilet ücreti 3 Euro yani yaklaşık 300 dinar (Ağustos 2018). Merkeze gitmek için son durakta inmeniz gerekiyor. Şehir merkezi havalimanından yaklaşık yarım saat sürüyor.
Merkezden havalimanına gitmek için tren garının önünden yine A1 numaralı otobüse binebilirsiniz. Kişi başı 350 dinar ücreti var ve yaklaşık 25 dakika sürüyor.
Belgrad’da gezilecek yerleri rhahatlıkla yürüyerek gezebilirsiniz. Şehirde metro bulunmuyor. Tramvay, otobüs, taksi ve minibüs alternatif ulaşım araçları.Taksi fiyatları makul seviyelerde. Otobüs için ise farklı alternatifler mevcut. Bir günlük kartlar 250 dinar, üç günlük kartlar 700 dinar. Tek biniş için ise ücret 89 dinar.
KONAKLAMA
Belgrad’da konaklama için biz Airbnb’den ev kiralamayı tercih ettik. Konaklamada en önemli şartımız ise konaklayacağımız yerin şehir merkezinde olmasıydı. Bundan dolayı yerin Kralja Milana’da olmasını istedik. Bence Belgrad’da konaklama için olmazsa olmaz şart kalınacak yerin şehrin merkezinde olması olabilir.
GEZİLECEK YERLER
Şehrin merkezinde yer alan ve 1999 yılında Nato Kuvvetleri tarafından bombalanmış Savunma Bakanlığı binası ilginç yapılardan bir tanesi. Sırp devleti, Nato tarafından yapılan bu saldırıyı unutturmamak ve savaşın ne kadar acı bir şey olduğu göstermek için binayı olduğu gibi bırakmış.
Buraya gelip Nikola Tesla’nın evini gezmemek olmaz. Nikola Tesla’nın evi Krunska Caddesi üzerinde yer alıyor. Burayı her saat giremiyorsunuz. Günde 5-6 tur yapılıyor ve turla içeri alınan kişi sayısı sınırlı. İlk tur saat 14:00 gibi başlıyor. Nikola Tesla Evine şehrin merkezinden 26 numaralı otobüse binip ulaşabiliyorsunuz. Kişi başı giriş ücreti 500 dinar. Detaylı bilgi için https://nikolateslamuseum.org/
Kneza Sime Markovica’da (şehrin merkezinde) bulunan Prenses Ljubica’nın Konağı kentin en iyi korunmuş mimari yapılarından bir tanesi. Konak, Osmanlı tarzıyla dikkat çekiyor. 1829-1831 yılları arasında ünlü Sırp mimar Hadzi Nikola Zivkovic tarafından inşa edilmiş. Kişi başı giriş ücreti 200 dinar.
Cumhuriyet Meydanı’nın hemen yanında ‘Ulusal Müze’ bulunuyor. Eğer müze gezmeyi seviyorsanız vakit ayırın derim ama çok sevmiyorsanız burayı sonlara bırakmanızı tavsiye ederim. Müze binasının güzel bir mimarisi mevcut. Kişi başı giriş ücreti 300 dinar.
Belgrad’ın bir diğer önemli simgesi ise Aziz Sava Katedrali. Aziz Sava Katedrali’nin en büyük özelliği Dünyanın en büyük Ortodoks kilisesi olması. Görülmesi gereken yerlerden bir tanesi.
Belgrad’da gezilecek önemli yerlerden bir tanesi ise şehrin en büyük parkı olan Kalemegdan Parkı. Savaş döneminde bir üs görevi gören bu park, şehrin en eski bölgesi. Kaleden özellikle geceleri harika bir Belgrad manzarası izleyebilirsiniz. Kale içerisinde birde askeri müze bulunuyor. Kişi başı giriş ücreti 200 dinar. Detaylı bilgi için http://www.beogradskatvrdjava.co.rs/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bulevar Kralija Aleksandra’da bulunan Taş Meydan şehrin bir diğer önemli noktalarından. Rivayete göre şehrin tüm taş binalarının buradan çıkarıldığı söyleniyormuş. Buraya kadar gelmişken meydanın hemen yakınında bulunan Aziz Marko Kilisesi’ni görmenizi öneririm.
Şehrin merkezinde yer alan İlizyon müzesini gezilebilecek alternatif yerlerden. Kişi başı giriş 600 dinar. Gezi planınızda öncelikli sırada yer almasına gerek olmadığı düşüncesindeyim. Vaktiniz varsa değerlendirmenizi tavsiye derim.
Prenses Ljubica Konağı’nın tam karşısında yer alan Sırbistan Ortodoks Katedrali, iç ve dış mimarisi ile göz dolduruyor. Görmeniz gereken bir diğer dini yapılardan.
Dedinje’de bulunan ve maliye bakanlığı önünden 41 numaralı otobüs ile Yugoslavya Tarih Müzesi’ne gidebilirsiniz. Tarih açısından güzel sergilemeler mevcut. Tito’nun mezarı burada bulunuyor.
Njegoseva’de bulunan Pijica Kalenic yeşil pazar olarak adlandırılıyor. Daha çok organik ürünlerin satışı mevcut. Ayrıca mekan içerisinde canlı müzik yapan yerler bulunuyor. Dinlenerek yemek yiyebileceğiniz noktalardan.
Bu kadar gezerken dinlenmek isterseniz Academy Park güzel bir adres olabilir. Bu parkın hemen altında yer alan Ulica Brace Jugovic sokağında gece mekanları için güzel alternatifler bulunuyor.
Sava Nehri’nde bot turu yapmak şehri geniş açıdan görmek için güzel fırsatlardan bir tanesi. 2 saatlik bot turu yaklaşım 1.500 dinar tutuyor.
Son olarak ben gidemedim ama şehri bilenlere sorduğumda Zemun’u mutlaka ziyaret etmem gerektiğini ve burada bulunan Gardoş Kulesini görmem gerektiğini iletmişlerdi. İncelediğim kadarıyla güzel ve görülmesi gereken yerlerden. Giriş ücreti kişi başı 350 dinar civarlarındaymış.
YEME – İÇME İÇİN MEKAN ÖNERİLERİ
Skica Cafe’de şehir manzarasına karşı bira içmenizi tavsiye ederim. Bu mekan Kalemegdan parkının hemen altında kalıyor. Aynı zamanda Skica Cafe’nin hemen yakınında yer alan Makadam’da bir başka güzel adres. Her iki mekanın da güzel şehir manzarası bulunuyor.
Obilecev Venac’da da alternatif mekanlar mevcut. Güzel bir bira içmek istiyorsanız bu caddede bulunan Jazz Cafe ve Irish Pub’a gidebilirsiniz.
Kahvaltı için önereceğim en güzel adres Red Bread. Tost, pancake, limonata ve portakal suyu için 1.480 dinar ödedik. Şehir standartlarına göre biraz pahalı ama bence değer. Türkiye’deki simit sarayı tarzı bir şey ararsanız Obilecev Venac’da Simit Sarayı mevcut. Simit Sarayı’nda su böreği, iki çay ve kahvaltı tabağı için toplam 530 dinar ödedik.
Güzel bir kahve için Park Vojvode yer alan Vuka ve Cara Lazara yer alan Kaffein doğru adresler. Vuka’nın güzel bir park manzarasına sahip. Mekanda güzel ev yapımı çikolatalarda mevcut. Sütlü filtre kahvenin fiyatı 130 dinar. Kahve için bir diğer mekan önerim ise Vracar. Buranında kahveleri Vuka kadar keyifli.
Meksika böreği seviyorsanız 2 Euro’ya kalite Chipotle yiyebilirsiniz. Bunun için ise Moskva Oteli’nin hemen karşısında bulunan Burrito Madre en doğru adres. Belgrad’da börek yemek isterseniz önerebileceğim mekan ise Toma Pekara.
Belgrad’da gece geç saatlerde bizdeki gibi ayak üstü kebap tarzı şeyler çok popüler. Cevapi ve Pljesskavica ayak üstü lezzetleri yiyebileceğiniz en güzel iki adres.Bu iki mekanda Takovska’da bulunuyor. Şehir merkezine yürüyerek 10 dakika mesafede bulunuyor.
Etnografya müzesinin karşısında yer alan Bistro Grad Hometown güzel yemekler için bir diğer alternatif mekanlardan.
HEDİYELİK EŞYA
Belgrad’da hediyelik eşya almak istiyorsanız iki adres mevcut. Birincisi Kalemegdan parkının girişi ikincisi ise Knez Mihailova caddesi. Buralarda şehre ait ne almak isterseniz bulabilirsiniz. Magnet fiyatları ortalama 150 dinar civarlarında. Nikola Tesla küçük heykeli yaklaşık 900 dinar civarlarında.
Eğer hediyelik eşya için alışveriş merkezi bakıyorsanız Cumhuriyet Meydanı’nın hemen orada yer alan Rajiceva AVM’ye göz atabilirsiniz. Şehrin en modern ve iyi markalarını bulabileceğiniz alışveriş merkezi burası.
YİYECEK – İÇECEK FİYATLARI
Şehrin pahalı olup anlamadığını anlamak için yiyecek ve içecek fiyatlarının doğru yönlendirmeler olduğu kanısındayım. Bundan dolayı gittiğim her şehirde öncelikle marketlere uğrarım. Burada da böyle yaptım. Belgrad’da ki market fiyatlarından bazı örnekler şöyle;
Redbull 250 ml 149 dinar, biralar 60 ila 120 dinar arasında değişiyor, meyve sularının 1 litresi 90 ila 135 dinar aralığında, su 80 dinar, kola 300 ml. 100 dinar cipsler ise 30 ila 50 dinar aralığında. 1 lt. Süt ise 140 dinar.
Şehrin birçok yerinde ise Shop&Go tarzı marketler bulunuyor. Türkiye’deki Migros Jet ile benzer yapıdalar.
FESTİVALLER
Belgrad’da oldukça keyifli festivaller oluyor. Biz Ağustos ayında yapılan ‘Bira Festivali’ne denk geldik ve çok keyifliydi. Araştırdığım kadarıyla Mayıs ayında Şarap Festivali, Nisan ayında Dans Festivali ve Temmuz ayında Yaz Festivali düzenleniyor. İmkanınız varsa seyahatinizi bir festivale denk getirmenizi öneririm.
TAVSİYELER
Belgrad’ın bohem köşesi Skadarlija’daki kafe, bar veya restoranlarında hoş vakit geçirebileceğinize inanıyorum. Burası yerel gece hayatı ile de ünlü.
Tuna nehrine bakan Kalemegdanska Terasa’da yemek yemek güzel bir seçenek olabilir.
Savamala bölgesinde çok güzel sokak sanatları örnekleri yer alıyor. Savamala, Sava Nehri’nin kenarında bulunan tarihi bir bölge olarak geçiyor.
Şehre hayat veren Sava Nehri’nin üzerindeki köprüden gece yürüyerek geçin ve şehrin manzarasını doyasıya hissedin.
Bira Festivali’ne denk gelmeye çalışın. Çok keyifli konserler oluyor. Ortam oldukça eğlenceli. 🙂
Kahvenizi alarak sabah erken saatlerde kimse sokaklarda değilken Belgrad sokaklarında kaybolun derim. Kuş sesleriyle birlikte şehrin tarihi mimarisi çok güzel bir akustik oluşturuyor.
Şehirde bilmediğiniz bir otobüe binin ve hiç bilmediğiniz yere gidin. Orada ne yapacağınızı ve nasıl merkeze gideceğinizi sorarak bulun. Bu hem şehri daha içinden tanımanıza hem de yerel halk ile buluşmanıza imkan veriyor.
Belgrad ikinci hatta üçüncü defa gitmek istediğim şehirler listesinde. Bu güzel şehre hiç gelmediyseniz geç kalmadan ‘Plansız Bir Rota’ çizin derim. Keyifli seyahatler… 🙂
KADRAJIMDAN BAZI ŞEHİR FOTOĞRAFLARI
Bir yanıt yazın