Ünlü Rus yazar ve şair Aleksandr Puşkin, Odessa ile ilgili olarak ‘Orada Avrupa’nın kokusunu alabilirsiniz’ demiş. Gerçekten de öyle. Şehirde tam anlamıyla kendinizi Avrupa’da hissediyorsunuz ama Sovyet rejimi kokusunu da içinize çekiyorsunuz. Bu harmoniyi seven biri olarak Ukrayna’da Kiev ve Kharkiv’den sonra yolum Odessa’ya düştü. Odessa’nın benim için en kısa tanımlaması ise ‘uygun maliyet, yüksek keyif’.
Odessa, 1 milyonu aşkın nüfusu ile Ukrayna’nın dördüncü en kalabalık şehri. Karadeniz’in kuzeybatısında yer alan Odessa önemli bir turizm merkezi. Şehri ortalama 2-2,5 gün gibi bir sürede gezebilirsiniz. Biz iki arkadaş olarak şehirde yaklaşık 4,5 gün kadar kaldık ve tabiri caizse şehrin altını üstüne getirdik.
Odessa gezilecek yerlerin toplu haritası aşağıdaki. Hepsi bir alanda kümenlenmiş durumda.
Dilerseniz yavaştan detaylara geçelim 🙂
Genel Ekonomik Durum
Odessa, Kiev ve Kharkiv’e göre biraz daha pahalı kalan bir şehir. Bunun en temel nedeni ise şehrin turistik bir yapıya sahip olması. Şehrin en popüler mevsimi ise yaz. Yeme, içme ve konaklama için dört gün boyunca yaklaşık 550-600 dolar civarlarında harcadık. Kaldığımız otelde sadece konaklama vardı. Yani uyuma dışında her şeyi dışarıda yaptık.
Odessa’ya geldiğimizde ise dolar Türkiye’de 3,90 düzeylerinde, 1 dolar ise Ukrayna’da 26 UAH civarlarındaydı. Dolayısıyla verdiğim rakamları bu ölçekte değerlendirmeniz iyi olacaktır.
Ülke genel anlamıyla uygun maliyetli ama yazın rakamlarda yüzde 30 değişiklik oluyormuş. Dolayısıyla ülkenin uygun maliyetli bir gezi için en ideal dönemleri Mart-Mayıs arası diyebiliriz.
Mimari (Art Nouveau)
Odessa’nın merkezdeki binaları gerçekten harika. Bu şehirde gezerken ‘Art Nouveau’ akımına doyacaksınız. Her bina bambaşka bir güzelliğe sahip. Hatta bir Düğün organizasyon ara binalara bakmaktan yolumu kaybetmişliğim dahi var. 🙂 Ayrıca yapılar o kadar güzel korunmuş ki gezerken o tarihi dokuyu içinize kadar çekiyorsunuz.
Konaklama
Kalacağınız yeri bilemem ama Ekaterininskaya veya Deribasovskaya caddeslerine yakın konumlarda bir yer seçmeniz gezinizi çok keyifli hale getirebilir. Biz Opera binasına Düğün fotoğrafçısı 200 metre uzaklıkta bulunan Consul Hotel’de kaldık. Burası merkeze yakınlığı ve aldığı yorumlar açısından tercihimiz oldu. Odessa’da şöyle bir durum var. Şehir çok büyük olmadığından gezip iki saat dinlenip tekrar gezebiliyorsunuz. Dolayısıyla konaklamada merkeze yakınlık bence önemli.
Gezilecek Yerler
Odessa çok büyük bir şehir olmadığından dolayı birçok şey belirli bir alana kümelenmiş durumda. Şehri yürüyerek gezebiliyorsunuz.
Ekaterininskaya Caddesi: Odessa’nın en güzel iki caddesinden bir tanesi. Bu caddede Tanıtım film alternatif birçok mekan var. Geceleri vakit geçireceğiniz caddelerden bir tanesi olacak.
Deribasovskaya Caddesi: Bu cadde için Odessa’nın kalbi diyebiliriz. Trafiğe kapalı olan bu cadde özellikle geceleri çok güzel oluyor. Cadde üzerinde farklı farklı kafe, restoran, bar, hediyelik eşya mağazaları ve oteller var.
Potemkin Merdivenleri: Odessa’nın en önemli simgelerinden biri olan Potemkin Merdivenleri, Avrupa’daki en ilgi çekici merdivenlerden biri olarak gösteriliyor. 192 basamaktan oluşan bu merdivenler ‘Potemkin Zırhlısı’ filminden sonra bu kadar ün kazanmış. Bol bol inin çıkın spor olur derim :).
Opera ve Bale Binası: Odessa’nın en harika mimari yapılarından bir tanesi. Lanzheronivs’ka Caddesinde bulunuyor. Şehri gezerken kendinize burayı merkez almanızı tavsiye ederim. İmkanınız olursa burada opera veya bale izleyin derim. Bizim gittiğimiz dönemde zamanlama olarak oyuna denk gelemedik ama siz denk gelirseniz bu fırsatı kaçırmayın. Zira iç mimari de harika.
Duc de Richelieu Heykeli: Potemkin merdivenlerinin hemen yukarısından bulunan bu heykel, Odessa’nın ilk başkanı ‘Duc De RichelieuvsaDas’ anısına dikilmiş. Şehrin bir diğer simgesi denilebilir. Çevresindeki binalar ile güzel bir fotoğraf karesi yakalayabilirsiniz.
Roman Catholic Kilisesi: Mekan olarak güzel ama içerisinde görülecek bir şey yok. Dolayısıyla ile sadece dışarıdan mimari açıdan görmek yeterli.
Privoz (Pryvoz) Market: Okuduğum tüm kaynaklarda burayı mutlaka görmemiz gereken bir yer olarak belirtiyor ama bence görülecek çok önemli bir yer değil. İçeride kötü bir koku var. Her şey açıkta kesiliyor ve satılıyor. Zamanınız kısıtlı ise burası için vakit harcamayın derim.
Fresh Market: Panteleimonivska Caddesi’nde yer alan fresh market yemek için güzel bir alışveriş mekanı. Taze yiyeceklerin satıldığı, oldukça fazla çeşit bulunan tek katlı bir yer. Yemek alanında güzel yemekler yiyip canlı müzik dinleyebilirsiniz.
St. Panteleimon Manastırı: Panteleimonivs Caddesi üzerinde bulunan Panteleimon Manastırı oldukça güzel bir mimariye sahip. Şehir merkezinin hemen dışında (merkezden yürüyerek 20 dk) bulunan bu manastır, gördüğüm en kalabalık ziyaretçi sayısına sahip dini mekanlardan bir tanesiydi.
İstanbul Park: Potemkin merdivenlerinin hemen yanında yer alan İstanbul Park’ın bir özelliği yok. İstanbul olmasından dolayı merak edip gittik ama bildiğiniz park. İçerisinden geçmeniz yeterli olacak türden. En güzel yanı sabah kahvesi ile keyifli gidecek bir manzaraya sahip olması.
Sabornaya (Spaso Preobrazhensky) Katedrali : Soborna meydanında bulunan bu katedral iç mimari açısından harika bir güzelliğe sahip. Odessa’ya geldiğinizde mutlaka uğramanız ve görmeniz gereken yerlerden bir tanesi. Giriş ise ücretsiz.
Arkeoloji Müzesi: Opera binasının hemen altında bulunan arkeoloji müzesini listenin en sonuna bırakabilirsiniz. İçerisinde çok ünlü veya önemli eserler bulunmuyor. Girişi 20 UAH civarlarında.
Philharmonic Tiyatrosu: Binanın oldukça güzel bir mimarisi var. Vaktiniz olursa bir konsere gelirseniz oldukça güzel bir atmosfer olduğu söyleniyor. En kötüsü binayı görün derim.
Batı ve Doğu Sanatları Müzesi: Philharmonic Tiyatrosunun hemen yakınında bulunan ‘Batı ve Doğu Sanatlar’ müzesinde adı üstünde doğu ve batı kültürüne ait mimari eserler, tablolar, biblolar gibi farklı farklı eserler bulunuyor. Yaklaşık on beş dakikada gezilebilecek bir yer. Giriş 20 UAH civarlarındaydı.
Odessa Pasajı: Soborna meydanında bulunan pasajın güzel bir mimarisi var. İçeride gezilecek çok bir şey yok ama Sabornaya katedralini görmeye gelmişken görmek güzel olur.
City Garden: Odessa’da harika güzel bahçeler ve parklar bulunuyor. Şehir zaten yemyeşil. Deribasivska Caddesi üzerine bulunan ‘Şehir Bahçesi (City Garden)’ Felix de Ribas tarafından 1803 yılında yapılmış ve Odessa’ya kazandırılmış. Şehri gezerken zaten içinden bir şekilde geçiyorsunuz.
Al-Salam Camisi: Resimlerden görünce çok ihtişamlı görünen ama yanına gittiğinizde biraz hayal kırıklığı yaşayabileceğiniz yerlerden bir tanesi. Sanırım belirli bir ışıklandırma dönemi var ve biz o döneme denk gelmedik. 2001 yılında ibarete açılan bu cami yine de görmeye alışkın olduğumuz camilerden oldukça farklı.
Tavsiye Mekanlar
Whoopie Coffee and Pancakes: Pushkins’ka Caddesinde bulunan mekanın hoş bir dizaynı var. Çalışanlar güler yüzlü. Güzel bir filtre kahve ve cheesecake yemek istiyorsanız burayı tavsiye edebilirim. Burada 2 Cheesecake ve 2 filtre kahve için 270 UAH ödedik. Lokasyona buradan ulaşabilirsiniz.
Vivus Coffee Roasters: Şehri gezerken kahve molası vermek isterseniz burası doğru adres. Sabornaya katedralinin hemen yanında yer alıyor. Bir kahve sever olarak mekanı ve kahveyi beğendim. Bir filtre kahve ise 30 UAH.
1794 Pizza Burger: Akşam yemeği için tercih edilebilecek alternatif yerlerden bir tanesi. Hamburgerleri başarılı. Burada 79 UAH’ye hamburger menü yedik ve lezzetliydi (içecek dahil). Mekan Derybasivska caddesinde bulunuyor.
Lviv Chocolate: Pushkins’ka caddesinde yürürken zaten kokusu burnunuza gelecek. El yapımı Lviv Çikolataları’nın hepsi birbirinden lezzetli. Çikolataları yerken yanında kahve vb. içecekler içebiliyorsunuz. Ortalama 6-7 çikolatan oluşan bir tabak ve Cappuccino 100 UAH civarlarında.
Amsterdam Hotel&Restaurant: Zengin menülere sahip Amsterdam restoranda kahvaltı yaptık. Mekanın dizaynı, fiyatları ve lezzetleri iyiydi. İki kişilik doyucu bir kahvaltıyı (ekleri ile birlikte) yaklaşık 350-400 UAE arasına kalmıştık. İmkanınız olursa burada bir şeyler için veya yiyin derim.
Central Bar: Duc de Richelieu Heykelinin hemen çaprazında bulunan ‘Central Bar’ bana göre Odessa’nın en elit eğlence mekanlarından bir tanesi. Gelen insan kitlesi, müzikleri ve alkol menüsüyle diğer mekanlardan hemen ayrışıyor. Odessa’da gece eğlenmek için geleceğiniz ilk adreslerden birisi rahatlıklar Central Bar olabilir. Fiyatlar normal mekanlara göre yüzde 30-35 daha yüksek ama hizmete ve ortama değer.
World of Breakfast: Bu mekanı en son gün önünden geçerken gördük. Kahvaltı yapma şansımız olmadı ama menülerini inceledim. Tam bize uygun tarzları var. Eğer geldiğinizde kahvaltı yapmak isterseniz güzel bir adres olabilir.
Ekmek Evi (хлебный дом) : Türkiye’deki gibi pasta, börek ve çay gibi bir kahvaltı istiyorsanız doğru yeri bulmak oldukça zor. Bu adres sizin için en doğru yer. İsmini rusça’dan doğayı doğru mu yazdım bilmiyorum ama adrese buradan ulaşabilirsiniz.
Şehir Turu, Taksi ve Benzin
Hop-On – Hop-Off otobüsler birçok şehirde olduğu gibi burada da mevcut ama biraz küçüklerinden (golf arabaları) 🙂 . Şehir turunu bu araçlar ile yapmak istediğiniz tur yaklaşık bir saat sürüyor ve 300 UAE ödüyorsunuz. Vakit durumuna göre tercih edilebilirliği var.
Taksi olarak ise biz UBER kullanmayı tercih ettik. Hatta havalimanı-şehir merkezi arasında taksi ve UBER arasında 50 UAH kadar fark vardı. Şehir merkezinde zaten her yere yürüyerek gidebiliyorsunuz. Araç kiralamak isteyenler için ise benzin rakamları litre başına 30-32 UAH arasında değişiyor.
Market Fiyatları
Marketlerdeki genel olarak rakamlar aşağıdaki gibi. Ortalamayı değerlendirmek için aşağıdaki fiyatların fikir vereceğini düşünüyorum.
Barilla Makarna (500 gr.) 47.05 UAH , Donna Vera Makarna (450 gr.) 30.16 UAH, Absolut Mango 352 UAH, Efes (0,5) 27.15 UAH, Miller (0.5) 38 UAH, Tuborg (0.5) 20 UAH, Coca-Cola 1 lt. 16 UAH, Lays 17 UAH, Olmeca (o,7 Lt) 553 UAH, meyve suları(lt) ortalama 28 UAH, Redbull 25 UAH, Süt (lt) 35 UAH, Su (lt) 12.5 UAH, Ekmek 12 UAH.
Sonuç olarak Odessa beni kendisine hayran bırakan şehirlerden bir tanesi oldu. Beklediğimden çok fazlasını buldum. Geçirdiğim her an çok keyifli ve zevkliydi. Ukrayna’ya gelecekseniz ilk adresiniz burası olabilir.
ukraynanın en guzel şehrı . Ingılızce orta sevıye garsonlarla anlaşılabılıyor ve havalımanında . Rusça dili çok zor https://rehberodessa.com/ dan öğrenci arkadaşı tercüman aldık gezimiz için yazınızdakı heryere gıttık. Müzelere ve katabomb yer altı şehrine kesın gıdınız. Borş çorbası kesın içiniz, ukrayna mantısı ve kışın gıdersenız ukrayna sıcak şarap.
Paylaşım ve katkınız için teşekkürler Veli Bey.