Makedonya Hakkında Tavsiye ve Notlar

Makedonya, Eski Yugoslavya Cumhuriyetlerinden bir tanesiydi. 17 Eylül 1991’de Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığına kavuştu. Görülecek yerler açısında çok fazla cezbedici olmasa da Türkiye’ye yakınlığı düşünüldüğünde gidilmesi gereken bir destinasyon olarak görülebilir.

Bizde üç kafadar yeni yılı kutlamak için biletlerimizi aldık ve yola koyulduk. Gitmeden önce araç kiralama, otel-ev ayarlama gibi seyahatimizin kritik işlerini internetten önceden hallettik. Yaklaşık 5 gün Makedonya’da kaldık. Bu zaman içerisinde araç ile Üsküp’den başlayıp Ohrid’e uzanan bir keyifli bir yolculuk yaptık.

Bu ülkede yoğun bir Müslüman nüfus ile karşılaşacaksınız. Ülkenin hemen her yerinde camiler mevcut. Bir ara Türkiye’deyim sandım 🙂 . Ülkede Makedon halkının yanı sıra Arnavut, Kosova, Bosna ve Türkler baskın bir nüfusa sahip. Ülke yaşam olarak Türkiye’ye yakın (çoğu yerde Türk markalarını göreceksiiz) ama sosyal hayat olarak geri kalmış durumda. İşsizlik oldukça yüksek.

Gezimizin notlarını olabildiğince sizlerle paylaşmaya çalıştım. Umarım faydası olan yerler olur. 🙂

Üsküp

Üsküp, Makedonya’nın başkenti. Vardar Nehri’nin iki yakasına kurulmuş bir şehir. Ülkenin yüzde 25’i bu şehirde yaşıyor. Üsküp, meydanı ile ön plana çıkıyor. Gittiğim birçok gelişmiş ülkede dahi bu denli güzel bir meydan ile karşılaşmamıştım. Meydanın gecesi ayrı, gündüzü ayrı güzel. Üsküp’te yolunuzun neredeyse her anı burayla kesişiyor.

Üsküp’te gezilecek yerler arasında Taş Köprü, Matka Kanyonu, Rahibe Teresa Anıt Evi, Üsküp Müzesi, Makedon Mücadele Müzesi, Üsküp Kalesi, Mustafa Paşa Cami, Çifte Hamam, Kapan Han, Suli Han, Türk Çarşısı, Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi, Feodal Kulesi, Üsküp Kemeri, Atta Savaşçı Heykeli, Makedon Kapısı ve Milenyum Hacı yer alıyor. Gezide zaman sıkıntınız var ise önceliğinizi Matka Kanyonu’na vermenizi tavsiye ederim. Diğer mekanlar birbirlerine çok yakın oldukları için hızlıca gezebilme imkanınız olacaktır. Çifte Hamam, Kapan Han, Suli Han, Feodal Kulesi, Üsküp Kemeri, Mustafa Paşa Cami gibi mekanları gezmek için ikinci plana atabilirsiniz.

makedonya-üsküp

Üsküp Kalesine doğru çıkarken hemen sağ tarafta ‘Old Town Brewery’ adlı bir mekan var. Burada biraları mekan kendisi yapıyor. Güzel biraları var. Aşağıdaki haritada da göreceğiniz üzere gidilecek yerlerin birçoğu birbirine çok yakın. Doğru bir plan ile bir buçuk gün gibi bir süre içerisinde buraların hepsini rahatlıkla gezebilirsiniz.

üsküp-gezilecek-yerler

Üsküp’te kış aylarında hava 16:30 gibi kararmaya başlıyor. Bundan dolayı gündüz görülecek yerlerin planlarını buna göre yapmak iyi olacaktır.

Havalimanı Ulaşım (Üsküp)

Makedonya’nın en işlek ve en büyük iki havalimanından biri olan ‘Üsküp Büyük İskender Havalimanı’Alexander the Great) şehir merkezine 20 km uzaklıkta. Merkeze taksi ile gitmek isterseniz ücret yaklaşık 20-25 Euro arasında değişiyor. Otobüs ile gitmek isterseniz ise ödeyeceğiniz ücret 3-3,5 Euro civarlarında tutuyor.

Araç Kiralama

Üsküp’ten Ohrid’e gitmek için araç kiralamayı tercih ettik. Araç kiralamayı havalimanından yapabileceğiniz gibi şehir merkezindeki araç kiralama ofislerden de yapabilirsiniz. Sixt, Hertz, Avis gibi bilinen araç kiralama şirketlerinin ofislerini bulabilirsiniz. Biz Sixt’ten araç kiralamıştık. 2 gün için ödediğimiz tutar 102 dolardı (Volkswagen Golf – Navigasyon dahil).

Matka Kanyonu (Üsküp)

Matka Kanyonu Üsküp’te görülmesi gereken yerlerin en başında geliyor. Buraya sabah erkenden gitmenizi tavsiye ederim. Matka’da harika bir doğa ile karşılaşıyorsunuz.

Matka’ya gitmek için otobüs ve taksi olarak iki alternatifiniz mevcut.  Taksiler gidiş-dönüş için yaklaşık 1000-1100 dinar alıyorlar. Otobüs ile gitmeyi tercih ederseniz 60 numaralı otobüse binmeniz gerekiyor. Otobüs ücretleri de yaklaşık 5-6 Euro civarlarında diye duydum. Kanyonda gezi yapmak isterseniz ücretler şu şekilde; kişi başı 30 dk. gezi 150 Dinar. Çift olursanız 250 dinar ödüyorsunuz. Bot ile gezi yapmak isterseniz kişi başı ücret 400 dinar tutuyor ve yaklaşık bir saat sürüyor.

matka-kanyonu-makedonya-üsküp

Yemek (Üsküp)

Gitmeden önce okuduğum yazıların hepsinde Üsküp’ün kuru fasulyesi ve kaşarlı köftesinin meşhur olduğu yazıyordu. Kuru fasulye ve köftede beklediğimi bulamadım. Köfte bizdeki İnegöl köftenin neredeyse aynısıydı. Tatlı konusunda ise trileçe meşhur olduğunu öğrendik. Onu da denedik ama yine beklediğim farklılığı bulamadım.

Yemek açısından başarılı diyebileceğim bir şey varsa o da Boşnak böreğidir. Özellikle kahvaltıda harika gidiyor. Yanında genelde ayran içiliyor. Bizdeki gibi çay aramayın 🙂

Kuru Fasulye’nin porsiyonu 80 dinar, köftenin porsiyonu (10 adet) ise 140 dinar civarlarında. Eğer bunların dışında bir yemek yemek isterseniz meydanda Amigos Cantina isimli Meksika restoranını tavsiye derim. Başarılı hamburgerleri var.

Bu arada sizde benim gibi kahve severseniz burada biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Zira o kadar araştırmama rağmen kahve mekanı olarak sadece Coffee Friends’i bulabildim. Bu mekanında yaygın bir ağı yok. Meydan ve çevresinde konumlanmış bazı noktaları mevcut.

Otoban Geçişleri

Makedonya’da eğer araç kiralarsanız her köy ve şehir değişinde ücret ödüyorsunuz. Araç ücreti yaklaşık 1€ civarlarında.

makedonya-otoban-gecisleri

Mavrovo

Makedonya’da gezilecek bir diğer şehir Mavrovo. Üsküp’e araç ile 1,5 saat uzaklıkta. Burası özellikle kış sporları ve doğal güzellikleri ile öne çıkıyor. Şehrin girişinde manzarası harika bir kilise sizi karşılıyor. Fotoğraf çekmeyi sevenler buraya bakılacak J

Mavrovo’ya girdiğinizde ‘Mavrovski Merak’ adlı bir mekan var. Burada göl manzarasına karşı şarap için derim. Ayrıca ülkenin en büyük milli parkı ‘Mavrovo National Park’da burada bulunuyor. Onun dışında şehir görülecek çok fazla bir yer yok.

Debar

Ohrid’e doğru yol alırken bir diğer durağımız Debar oldu. Diğer şehirlere göre Debar sıradan bir yer. Gezilip görülecek herhangi bir yeri yok desek yeridir. Çok fazla vakit harcamadan merkezde (sadece bir cadde) dolaşıp çıkmak yeterli olabilir. Bu arada Mavrovo-Debar arası fazlasıyla virajlı bir yola sahip.

Tetova

Ohrid’e giderken Tetova’ya da uğradık ama Debar gibiydi. Üsküp’den yaklaşık 38 kilometre uzaklıkta. Şehir Vardar Ovası üzerine kurulmuş. Şehrin diğer adı ‘Kalkandelen’. Görülecek yerler Lesok Manastırı ile St. Atanasisus Kilisesi yer alıyor. Gezilip görülecek çok fazla yeri yok. Sınırlı zamanınız var ise burada vakit kaybetmemenizi tavsiye ederim.

Ohrid

Ohrid, Makedonya’nın görülmesi gereken en gözde turistik şehirlerinden bir tanesi. Buraya geldiğinizde sizi Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan ‘Ohrid Gölü’ karşılıyor. Göl şehre havasını katan en önemli doğal güzellik konumunda. Şehri gezmeye başladığınızda mimarının bizim Safranbolu evlerine çok benzediğini göreceksiniz. Yaklaşık 1 günde gezebileceğiniz kadar küçük bir yer. Yerel halkın aktardığı kadarıyla yazın buralar çok daha hareketli oluyormuş.

Yemek (Ohrid)

Sabah Ohrid’de Türk usulüne benzer bir kahvaltıcı bulmaya çalıştık ama bulamadık. J Yolumuz yine Boşnak Böreği ile kesişti. Ohrid’de börek + ayran için 67 dinar öderken, Üsküp’te 83 dinar ödemiştik. İki şehir arasındaki küçükte olsa farkı buradan anlayabilirsiniz. Gece ise şehirde bulunan Türk Çarşısında bir şeyler atıştırabilirsiniz. Bolca İtalyan restoranına rastlayacaksınız. Eğer pizza seviyorsanız alternatifler tam size göre. Üstelik uygun fiyatlara.

Gece Mekanları (Ohrid)

Ohrid’de gece mekana gitmek isteyenler için tavsiyelerim Cuba Libre, Jazz In ve  The Duck Cafe. Buralar Kliment Ohridski Caddesi çevresinde bulunuyor. Gidilebilecek güzel gece mekanlarından zaten bu cadde çevresinde toplanmış durumda. Bu mekanlara gitmedim ama çevremde araştırdıklarım bu mekanları önerdi, baştan söylemek isterim. 🙂

Gezilecek Yerler (Ohrid)

Ohrid’de Çar Samuel Kilisesi, Aziz Yuhanna Kilisesi, Robev Aile Evi, Ohrid Simge Galerisi, Ohrid Atik Tiyatrosu, Clement ve Panteleimon Kilisesi, Plaoşnik (antik bölge) ve  Ohri Ayasofya Kilisesi’ni gezilecek yerler listenize alabilirsiniz. Bu yerlerden en dikkat çeken ise Aziz Yuhanna Kilisesi. Harika bir manzarası var. Yanınıza içeceğinizi alın ve bir süre bu manzaranın tadını çıkarın derim. Diğer yerler gezilip görülebilir ama Aziz Yuhanna Kilisesi, tarihi ve içeriği açısından diğer tüm hepsinden ayrışıyor.

Ohrid’de mutlaka görülmesi gereken bir diğer yer  Saint Naum Manastırı. Burayı görmeden kesinlikle dönmeyin. Harika bir manzarası var. İçerisinde bulunan gölde vaktiniz olursa bir tur yapın. Hayatınızda görebileceğiniz en temiz suya sahip yerlerden biri olabilir.

aziz-yuhanna-kilisesi-makedonya-ohrid

Market Alışveriş (Ohrid)

Bizim Migros’umuz buranın Ramstore’u. Buradaki bazı fiyatları fikir vermesi adına yazmak istedim. Bu arada Ramstore’da akşam 7’den sonra alkol satılmıyormuş.

Cips 69 dinar, 1,5 LT Su 18 Dinar (Izvorska), Redbull 250 ml 92 dinar, Coca-Cola 330 ml 25 dinar, 1 lt. Süt 45 dinar, 1 lt. Jagermaister 1. 198 dinar,  Smirnoff 70 cl. 659 dinar, Tuborg (teneke) 75 dinar,  Makarna 500 gr. 60 dinar, Patetes 1 kilo 25 dinar civarlarında.

Konaklama (Ohrid)

Ohrid’de konaklamak için birçok farklı alternatif (otel, butik otel veya hostel) bulunuyor. Biz gittiğimizde Villa Veron‘da kalmıştık. Odaları ve hizmeti iyiydi. Oda için günlük 25 Euro ödemiştik.

Sonuç olarak Makedonya’nın gezilip görülecek güzel yerleri var. Buralara gelmek isterseniz vaktinizin çoğunu Ohrid ve Üsküp’e ayırmanızı tavsiye ederim.

Keyifli seyahatler 😉

6 Comments

  1. Seral Reply

    Bizde araç kiralama ve hotelimizi önceden ayarlayıp gittik aynısını herekeze tavsiye ediyoruz bazen yer bulmakta zorlanabilirsiniz de koka hotelde kalmştık aracımızı da Uskuper araç Kiralamadan kiralamıştık sırasıyla üsküp kalkandelen ohrid manastır küçük bir Makedonya turu yaptık çok güzeldi yeşil doğa temiz hava kesinlikle gidin görün Balkanlafı

  2. abdullah nayman Reply

    Merhabalar Mart başında üsküpten balkan turu planlıyoruz merak ettiğim şu;
    Araç rezervasyonu yapmak güvenli mi yoksa havaalanına indikten sonra bilindik firmalardan kiralarsam fiyat farkı çok olur mu yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Hüseyin Sayın Post author Reply

      Merhaba Abdullah Bey, biz araç kiralamasını yanlış hatırlamıyorsam Hertz üzerinden yapmıştık. Bu tarz bilinen ve global ölçekli şirketler ile bir sorun olmama ihtimali yüksek. Kiralama sırasında ise süreç aynen Türkiye’deki gibi. Sadece kiralama yapacaksanız koruma mutlaka almanızı öneririm.

  3. Ahmet Reply

    Bizde uskuper araç kiralamadan yaptık yerli türkmşirketi depozito talep etmiyorlar türkçe iletişim kurabiliyorsunuz bir haftalık kiralamada nerdeyse herşeyi onlara sorduk havalimanındaki şirketler depozitosuz kiralamıyor 500 euro kredi kartından depozito talep ediliyor geri verilmeme durumları çok olmuş yorumlarda okudumuz kadarıyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir