Bir ‘Growth Hacker’ alabilir miyim?

Bugün birçok pazarlama disiplininde kendine yer bulan “Growth Hacking” kavramı hayatımıza çok değil sadece 6-7 yıl önce girmeye başladı. Growth Hacking’in kelime kökenine bakıldığında Büyüme (Growth) ve Korsan (Hacking) kelimelerinin birleşiminden oluşmakta. Growth bir işletmenin büyümesi (en genel tabiriyle) , Hacking ise bu büyümenin en uygun maliyet ve zamanda yapılması olarak ifade edilebilir.

Growth Hacking ile ilgili birçok farklı tanım yapılmasına rağmen  tüm tanımlar anlam olarak aynı kapıya çıkıyor. Bu tanımların arasında en beğendiğim tanım ise şöyle; Growth Hacking, büyümelerinin önündeki problemlerin tespit edilmesi ve bu problemlere inovatif çözümler bulunmasıdır.

Growth Hacking’de arama motoru optimizasyonu, arama motoru pazarlaması (SEO/SEM), dijital analiz araçları (Google Analytics vb.), sosyal medya, e-mail ve mobil pazarlama ölçümlemeleri, viral pazarlama, A/B testi, içerik pazarlaması gibi araçlar oldukça fazla kullanılıyor.

Bu işin temeline inildiğinde ise TV, gazete, radyo gibi maliyetli pazarlama kanallarından ziyade, daha düşük maliyete odaklanarak, yapılan analizlerle yenilikçi bir bakış açısı kazandırmaya dayanıyor.

Growth Hacking’de iş süreci genel olarak özetleyebileceğimiz model AARRR olarak adlandırılıyor. Bu konunun detaylarına çok girmeden aşağıdaki başlıkları bilmek şimdilik yeterli olacaktır.

growth-hacking-nedir-AARRR

growth-hacking-nedir-

Dilerseniz konuyu daha iyi özümseyebilmek için bir iki örneğe bakalım.

Twitter’ın Önemli Değişimi

Twitter kurulduğu ilk yıllarda yaygınlığı giderek artan etkili bir sosyal medya kanalı olmasına karşın aktif kullanıcı sayısı beklenen seviyelerde olmamıştı. Twitter’ın Growth Hacker’ları bu konu üzerine eğilerek kullanıcı alışkanlarını ve davranışlarını analiz ettiler. Bu analizle birlikte siteye ilk üye olduğunda ilgisini çekecek kişileri takip eden kullanıcıların diğer kullanıcılara göre sitede daha uzun vakit geçirdiği sonucu ortaya çıktı.

Bu çıktı ile birlikte üyelik süreçlerini güncelleyen Twitter, kullanıcılara ilk üye olduklarında ilgilerini çekecek kişileri takip etmeye yöneltti. Bu sayede üyelerin sitede geçirdiği sürelerde önemli bir gelişim kaydedi ve ilk zamanlardaki olumsuz durum ortadan kaldırıldı.

Twitter-growth-hack_

Küçük Dokunuşun Youtube’a Yaşattığı Büyük Değişim

Youtube’un Growth Hacker’ları tarafından yapılan analizler sonucunda Youtube’da yer alan videoların diğer sitelerde paylaşılmasını sağlayacak  ‘Embed Kodu’ özelliği hayata geçirildi.  Youtube’un bu özelliği hayata geçirmesinden sonra yaşanan değişimi aşağıdaki grafikte görebilirsiniz (Embed Kodu bir videonun başka sitelere yerleştirilebilmesini sağlıyor. ).

youtube-growth-hacking

Örneklerden de görüldüğü üzere yapılan analizler sonrasında hayata geçirilen düşük maliyetli aksiyonlar, kanallar için bir andakritik bir büyüme evresi yaratabiliyor. İşte tamda bu noktada Growth Hacker’ların önemli bir rolü bulunuyor. Bilgi paylaşımının bu kadar düzensizleştiği, gerçek bilgiye ulaşabilmenin giderek zorlaştığı, kullanıcıların her kanalda farklı kişilik özelliklerine büründüğü günümüz dijital dünyasında alınacak aksiyonları tek bir analize dayandırmak çok kolay olmuyor.

Analiz derken Google Analytics’den siteye giren kullanıcı sayısına bakmaktan bahsetmiyorum. Bahsettiğim analizlerde davranış yönelimleri, sosyolojik etkenler gibi incelenecek durumlar da söz konusu olabiliyor.

Bu konu bugün her şirketin önceliği olmayabilir ama yedi, sekiz yıl sonra birçok şirketin bu konuyu çok daha fazla dikkate alacağı aşikar.

Yararlanılan Kaynaklar

  • http://leanmarketing.co/growth-hacking-nedir/
  • https://webrazzi.com/2013/09/20/growth-hacking-nedir/
  • https://onedio.com/haber/growth-hacking-nedir-580130
  • https://tr.pinterest.com/pin/356839970452157107/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir