Bugün dünya genelinde kullanılan cep telefonu kullanıcıların sayısı 4.5 milyar’ı geçmiş durumda. Cep telefonu kullanıcılarındaki bu hızlı artış dünyanın mobil bir yapıya bürünmesini de beraberinde getiriyor. Yeni dönemde cep telefonlarının hayatımıza bu kadar hızlı adapte olmasına karşın cep telefonun tarihine baktığımızda ise yaklaşık kırk yıl öncesine gitmek gerek. Dünyadaki ilk cep telefonunu 1973 yılında Amerikalı mühendis Martin Cooper tarafından geliştirdi. Martin Cooper tarafından geliştirilen ilk cep telefonu yaklaşık bir kilonun üzerinde ve yirmi beş santim uzunluğundaydı. Cooper tarafından geliştirilen bu cep telefonu dolu bataryası ile en fazla 20 dakikalık bir görüşme gerçekleştirilebiliyordu. Motorola cep telefon dünyasının gelişmesinde en büyük öncü. Martin Cooper cep telefonu geliştirdiği dönemde Motorola’da mühendis olarak görev yapmaktaydı. Geliştirilen bu telefon ile dünya tarihindeki ilk kablosuz cep telefonu görüşmesi 1973 yılının Nisan ayında, New York 6. Caddesinde Cooper tarafından Bell laboratuarında çalışan ve rakibi olan Joel Engel arasında gerçekleştirildi. Bu gelişim cep telefonunda 1G olarak bilinen analog teknolojiyi içermekteydi. 1989 yılına gelindiğinde ise Motorola tarafından o dönemde dünyanın en küçük cep telefonu piyasaya sürüldü. Telefonun ismi MicroTAC Pocket Cellular Telephone’di.
Dünyada akıllı cep telefonların tarihi çok yakın sanılmasına karşın dünyanın ilk akıllı cep telefonu 1992 yılında IBM tarafından üretildi ve cep telefonu piyasaya Simon ismiyle sunuldu. Simon ayrıca dünyanın ilk dokunmatik ekrana sahip cep telefonu olma özelliğini de taşıyordu. Simon’un yanında ayrıca rezistif dokunmatik ekran kalemi de veriliyordu. Aradan altı yıl geçti ve Nokia tarafından 1998 yılında geliştirilen 3210 model cep telefonu piyasaya sunuldu. 3210 dünyanın ilk antensiz cep telefonu olma özelliğini taşıyordu. Nokia tarafından üretilen 3210’da ve 3210’dan yaklaşık üç ay sonra üretilen 5110 model cep telefonlarında bulunan yılan oyunu ise dünyada bir evrim yaratmıştı. Aynı yıl ise Samsung tarafından üretilen SPH-M100 Uproar modeli cep telefonuna müzik çalar özelliğini ekledi.
Cep telefonları özellikle 2000 yılından sonra büyük bir evrim geçirdi. Bu dönemde Sharp tarafından geliştirilen ve piyasaya J-SH04 ismiyle sunulan cep telefonu ilk kameralı cep telefonu olma özelliğini taşıyordu. Geliştirdiği bu özellikle Sharp cep telefonu piyasasında büyük bir evrim yarattı. Dünyanın ilk çift sim kartlı cep telefonu ise 2000 yılında Finlandiya’da Benefon tarafından üretilen Benefon Twin isimli cep telefonu oldu. Bunun hemen bir yıl ardından ise Ericsson ilk Bluetooth özelliğe sahip cep telefonu T39’u piyasa sürdü. Bu özellik kullanıcılar arasında veri transferinde de bir dizi kolaylığı beraberinde getirdi. 2004 yılında ise cep telefonun gelişiminde en önemli markalardan biri olan Motorola ilk görüntülü konuşma yapılan ve internet özelliği taşıyan cep telefonu A845’i piyasaya çıkardı. O dönemlerde alt yapıdan dolayı görüntülü konuşma bugünkü kadar yaygın olmasa da cep telefonlarında kullanılması büyük bir evrim yaratmıştı. İş dünyasında cep telefonu kullanımında tercih nedenleri arasında önemli bir özellik olan QWERTY klavyeli cep telefonu ise Palm tarafından Palm Treo 700w ile piyasaya sunuldu.
Bugün tüm dünyada cep telefonlarında en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan ve Linux sistemi üzerine yazılan ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Andorid, bilindiğinin aksine Google tarafından kurulmadı. 2005 yılında Android Inc. şirketini satın alan Google firması, HTC, İntel, Motorola, Gualcomm, T-Mobile, Nvidia gibi toplamda 34 adet yazılım, donanım ve telekom şirketinden oluşan Open Handset Alliance birliğini kurdu. Bu birlik cep telefonları için telif hakkının olmadığı bir işletim sistemini geliştirmek için çalışmaya yapmaya başladı ve 2007’nin Kasım ayından Android işletim sistemini kurduklarını açıkladı. Cep telefonlarında ise Android işletim sistemi dünyada ilk olarak 2008 yılında HTC tarafından geliştirilen Dream isimli cep telefonunda kullanıldı.
2007 yılına gelindiğinde bugün cep telefonu dünyasında büyük bir devrim yaratan Apple, ilk cep telefonu modeli iphone’u piyasaya sundu. Apple bu telefonunda kendi geliştirdiği işletim sistemi olan ve o dönem tam olarak ismi belirtilmediği için iPhone OS X olarak duyurmuştu. Bu dönemden sonra ise cep telefonu piyasasında roller değişti. O zamanlar çok ciddiye alınmayan Apple, bugün artık dünyadaki cep telefonu sektörünün yönünü belirleyen firmalardan biri oldu. Cep telefonlarında yaşanan bu gelişmelere karşılık artık sadece cep telefonlarının konuşma aracı olarak kullanılmadığı bir döneminde içerisine de girildi. 2008 yıllarına gelindiğinde ise mobil uygulamalar görülmeye başlandı. 2008’in Temmuz ayında Apple, Apple Store isimli ilk mobil uygulama hizmet sağlayıcısını açtı. Hemen iki ay sonra ise Google’ın hizmeti olan Google Play devreye girdi. 2009 yılının Nisan ayında ise BlackBerry mobil uygulama dünyasını hizmete açtı ve hemen bir ay sonra Nokia cep telefonları için uygulama mağazası hizmeti olan Nokia Store’u devreye aldı. Samsung cep telefonları için geliştirilen Samsung uygulama mağazası ise Eylül 2009’da devreye alındı.Windows işletim sistemli cep telefonları yönelik Microsoft tarafından 2010 yılının Ekim ayında Windows uygulama mağazası tanıtıldı. Amazon Appstore, Android işletim sistemine sahip cep telefonları için alternatif bir uygulama mağazasını kurdu Mart 2011’de açtı.
2010 yılında TrreStar tarafından ilk akıllı uydu telefonu piyasaya sunuldu. 2011 yılında ise HTC firması HTC EVO modelinde 4G teknolojisini kullandı. Böylelikle 4G teknolojisi cep telefonlarında ilke kez kullanılmış oldu. Çok kısa bir süre sonra ise Güney Koreli cep telefonu üreticisi LG, LG Optimus 3D isimli dünyanın ilk 3D cep telefonunu üretti. Optimus, gözlük kullanmadan 3D özelliğini tüketici ile buluşturdu. Telefon ayrıca cep telefonu kameralarından 3 boyutlu görüntü kaydedebilme özelliğine de sahip. Yakın zamanda ise LG ve GooPhone şirketleri dünyanın ilke üç sim kartlı cep telefonlarını telefonlarını duyurdular. LG’nin Optimus L4 II, GooPhone’un ise GooPhone X1 ismiyle piyasaya sürdükleri cep telefonları sim kartlar arasında kolay ve hızlı geçiş özelliği sağlıyor.
Cep telefonlarındaki gelişmeler teknoloji gelişimine bağlı olarak her geçen gün çok daha hızlı gelişiyor. Tüketici ihtiyaçlarında ortaya çıkan farklılaşmalar cep telefonu üreticilerini her geçen gün yeni teknolojileri daha hızlı bünyesine dahil etme ve ilk olma rekabet döngüsü içerisine alırken markaları da pazarlama faaliyetlerinde tüketiciler ile buluşturacak yenilikleri cep telefonları ile entegreli hale getirmeyi zorunlu kılıyor.
Bir yanıt yazın