İnternet Reklamcılığı Modelleri

Banner Reklamları: Banner kelimesinin Türkçe karşılığı “Manşet, Büyük başlık, Pankart” anlamına gelmektedir. Bu reklamlar sabit veya hareketli olarak farklı boyutlarda olabilirler.

Rollover Banner:  Sitede standart bir reklam gibi gözüken banner, fare ile üzerine gelindiğinde aşağı tarafa doğru açılarak reklam türüdür.

Expandable Banner: İşlevsel olarak Rollover Banner’a benzer. Fark ise istenildiğinde bu reklam türü sağa, sola, yukarı, aşağı açılabilen açılabilir.

Sticky Banner: Web sitelerinin sol veya sağ yanında, sayfa aşağıya veya yukarıya doğru kaydırılsa dahi yeri sabit kalan banner çeşididir.

Floating Ad: Web sitesine girildiğinde belirli bir süre sonra (ortalama 7-10 saniye içerisinde) kendi kendine kapanan banner çeşididir. Kullanıcı bir pencerede çıkan ve kapat butonu vb. bir aksiyon alarak reklamı kapatabilmesinin yanında, bazı durumlarda bu aksiyonu alamamaktadır.

Ad Corner: Floating Ad ile benzer göreve sahiptir. Farklı olarak ise reklam tıklandığında sitenin bir köşesine doğru küçülür ve orada küçük haliyle kalır. Üzerine tekrar gelindiğinde ise büyük haline geri dönebilir.

Interstitial Banner: Web sitesinde bir sayfadan diğer sayfaya geçerken arada çıkan reklam çeşididir.

Page Skin: Web sitelerinin tasarımı dışına, genelde sağ, sol ve bazen de sitenin yukarı kısımlarını kapsayacak şekilde site arka planına eklenen reklam çeşididir.

Pop up Reklamları (İnnersitial – Supersitial): Kullanıcı bir web sitesine girdiğinde veya web siteleri sayfalarında gezerken aniden karşısına çıkan reklam türüdür.

İçerik Sponsorlukları (Online PR): Reklam veren kendisi ile ilgili hazırladığı içeriği bunu yayınlayacak olan kuruluş ile anlaşarak içeriğin internet sitesinde yer almasını sağlayan bir reklam türüdür.

Arama Motoru Reklamları: Aram motorlarının kendi içlerinde reklamlandırma türleri farklılık gösterebilir. Kullanıcı arama motoruna girdiğinde Dünya genelinde bu pastada Google’ın payı en büyüktür. Google reklam modellerinde adwords, yeniden görüntülenme ve ürün listelemeler reklam türlerinin bazılarıdır.

Akıllı Linkler: Kullanıcı, akıllı link’in üzerine mouse’unu götürdüğünde bir reklam kutusu görünür ve bu reklam kutusunda zengin medya banner uygulamalarına benzer, animasyon, ses veya video sunulabilir.

Sosyal Medya Reklamları: Her sosyal medyanın kendine göre farklı reklam modelleri bulunmaktadır. Ayrıca sosyal medya kanallarının PC ve mobil olarak reklam gösterimleri de kendi içerisinde ayrılmaktadır.

E-Posta Reklamları: E-Posta aracılığı ile yapılan reklam türüdür. Bu reklam türünde dikkat edilmesi gereken en önemli iki nokta izinli pazarlama ve SPAM konusudur. Bu reklam türünde kişiler kendileri reklam listesine kayıt olabilirler.

Zenginleştirilmiş Reklamlar: Zenginleştirilmiş reklamlar, animasyonlar, hareketli görüntüler, etkileşimli uygulamalar ve özel efektler içeren reklam türüdür. Kullanıcı reklamın üzerine fare ile geldiğinde görünen reklam genişleyerek reklamın tüm hali görüntülenir. Bu reklamlarda video ve ses de kullanılabilir. Kullanıcı reklam üzerindeyken video ve ses aktif hale gelir, fare imlecini reklam üzerinden çekildiğinde video durabilmektedir. Bu reklamlar Java, Javascript, Flash, Shockwave ve DHTML’le yapılabilir.

Satış Ortaklıkları (Affilliate): Sahiplerinin ürünlerini çeşitli yöntemlerle potansiyel müşterilere tanıtım yaparak her satıştan komisyon alma prensibine  dayanır.

Advergame: Advergame, ticari veya bağ kurmak amacıyla mesajların yerleştirildiği, kullanıcıya yönelik oyunlar olarak tanımlanabilir.Ayrıca bunlar bu tarz reklamlar oyunların içerisinde de kullanıcının karşısına çıkabilir. Bu reklamlar oyunlarda subliminal şeklinde de yer  alabilir. Markaların,  marka görünürlülüğünü, marka bilincini ve marka bilinirliğini arttırmak amacıyla oyunlar ile entegreli reklamlardır.

Video Reklamları: Video reklamları, bir videonun öncesinde (preroll), videonun ortasında gösterime giren reklamlar (Mid-Roll), video sonrasında gösterime giren reklamlar (Post-Roll)  video başladıktan sonra video içerisine yerleştirilen banner reklamları (Overlay Banner), video içerisine yerleştirilen içerik reklamları (content marketing)

2 Comments

    1. Hüseyin Sayın Post author Reply

      Çok teşekkürler Efe Bey. Uzun zaman önce kaleme aldığım bir yazıydı. Yorumunuz ile yeni versiyonunu haleme alma konusunda motive oldum. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir