Mısır Kahire Hakkında Tavsiyeler ve Notlar

Luksor’da geçirdiğim 3 günün ardından Kahire’ye gitmek için hazırlıklarıma başladım. Luksor için yazdığım detaylı notlara ise buradan ulaşabilirsiniz.

LUKSOR – KAHİRE ARASI ULAŞIM

Luksor ve Kahire arasında uçak, otobüs ve tren gibi ulaşım alternatifleri mevcut. Uçak için Nile Air’den bilet alabilirsiniz. Otobüs için ise yine Go Bus veya White Bus’a bakabilirsiniz. Benim vaktim uygun olduğundan ve daha fazla yerel kültürü keşfetmek istediğimden dolayı treni tercih ettim. Biletimi ise Luksor Tren Garı’ndan kendim aldım ama internetten almak isterseniz Ernst‘i kullanabilirsiniz. Benim önerim bileti tren garından almanız yönünde olur çünkü bazen senkronizasyonlarda sorun olabiliyormuş.

Biletimi ne olur ne olmaz diye ‘Birinci Sınır/First Class’ı tercih emiştim. Birinci sınıf 45 dolar, ikinci sınıf ise 35 dolardı. Tren yolculuğunu kesinlikle önermem çünkü tren çok fazla sallanıyor ve kolay kolay uyuyamıyorsunuz. Ayrıca trende maalesef temizlik konusu da biraz sıkıntı. Lavobalarda sadece küçük tuvalet yapabilirsiniz. Bazen lavabonun kapıları da açık bırakılıyor. Birinci sınıf vagon almayacaksanız zaten hiç binmeyin çünkü diğer vagonlarda durum daha kötü.

KAHİRE GÜVENLİ Mİ?

Kahire’nin neredeyse en ara sokaklarına kadar yürüdüm. Şehirde herhangi güvenlik riski olabilecek bir durumla karşılaşmadım. Merkez civarında ise hiç sıkıntı olacağını sanmıyorum. Her yerde sıklıkla polis noktalarını görebilirsiniz. Sivil polislerde oldukça yaygın.

KAHİRE’DE NEREDE KALDIM?

Kahire’de Tahrir meydanına yakın lokasyonlar konaklama için ideal yerler olacaktır. Ben konaklama için Nile Boutique Hotel’i tercih ettim. +5 dolar ödeyerek Nehir manzaralı oda aldım. Personeli gayet iyiydi ve lokasyonu da güzeldi. Konaklama için düşünürseniz tavsiye ederim.

KAHİRE DENEYİMİ

Luksor’dan sonra Kahire tam anlamıyla düzenli bir şehir ve metropol diyebilirim. Bu şehir Mısır’ın başkenti, Arap dünyası ve Afrika’nın en büyük kenti olmasının yanında dünyanın da en büyük altıncı metropol bölgesi. Kahire yaklaşık olarak 20 milyonluk bir nüfusa sahip.  Ülkenin tüm devlet işlerinin de merkezi burada. Bu şehri gezmek için iki tam gün ayırdım.

Bu süre içerisinde çok çok rahat gezebileceğiniz bir yer olduğunun altını çizeyim. Şehir ilk başta çok büyük gibi gelirken keşfetmeye başladığınızda aslında o kadar da büyük olmadığını anlayacaksınız. Yürümekten keyif alabileceğiniz bir coğrafi yapısı mevcut. Giza piramitler bölgesi ve Kahire Müzesi şehrin iki önemli keşif noktasını oluşturuyor.

Luksor’da olduğu gibi UBER’i çok çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Hiç taksi bulmakla ve pazarlık yapmakla uğraşmayın derim. Kahire’yi gezmek için kendinize Tahrir Meydanı’nı merkez alabilirsiniz. Onun çevresinde bulunan Talaat Haarb, Talaat Haarb Square veya Al Bustan gibi caddeler buranın bir nevi İstiklal Caddesi konumunda.

Şehirde gece gündüz sıcaklık farkları 10-12 derece seviyelerinde olabiliyor. Bundan dolayı sabah çıkıp gece otele dönecekseniz ona göre bir hazırlık faydalı olabilir. Kahire dünyanın en eski İslam şehirlerinden biri. Bu şehrin camileri, medreseleri, hamamları ve çeşmeleri ile ünlü.

Kahire şehrinin içinden akan Nil Nehri, dünyanın en uzun nehri konumunda. Kahire’de şehirde yer alan yani şehri bölen nehrin çevresinde bulunan iki adanın isimleri ise Gezira ve Roda Adası. Bu iki ada yapısı gerçekten şehre çok ayrı bir hava katmakta.

Bu arada çok önemli bir not düşmek isterim. Mısır’da kredi kartı birçok noktada geçmiyor. Oteller dahil herkes nakit çalışmayı tercih etmekte. Bundan dolayı kredi kartınıza güvenerek nakitsiz bir yerlere gitmeyin derim.

Şehrin gece manzarası da oldukça keyifli. Özellikle nehir çevresinde kahvenizi alarak dolaşmanızı tavsiye ederim. Nehir kıyısında da oturabileceğiniz çok güzel mekanlar var ve uygun fiyatlı. Bu arada Kahire’de neredeyse hiçbir binanın boyalı olmadığını da göreceksiniz. Nedenini sorduğumda ise ülkenin fakirlik durumundan dolayı olduğuna yönelik cevaplar aldım ama tam olarak nedeni bu mudur onu bilmiyorum.

KAHİRE TRAFİĞİ

Mısır’ın gerçekten çok ilginç bir trafiği var. Hayatımda bu kadar keyfi korna çalınan bir yere daha önce gitmemiştim. Her ne kadar şehir merkezinde ışıklar olsa dahi siz yaya geçitlerinde dikkatli olun.

GİZA PİRAMİTLER BÖLGESİ

Kahire’de bulunan Giza bölgesi bir anlamda piramitler bölgesi olarak da ifade edilmekte. Buraya ulaşımı rahatlıkla UBER ile yapabilirsiniz. Şehir merkezinden yaklaşık 100-120 EGP civarlarında tutuyor. Bu bölgede toplamda 9 piramit olmasına karşın bunlar Khufu, Khafre ve Menkaure piramitleri en bilinen ve popülerleri.

Piramitler bölgesine giriş için 240 EGP ödemeniz gerek. Khufu piramidinin içerisine giriş için 440 EGP, Khafre piramidinin içerisine giriş için ise 100 EGP ödemeniz gerek. Ben iki piramidin de içerisine girdim. Buraya kadar gelmişken bu deneyimden kendimi alıkoymak istemedim. İkisi arasında çok büyük fark yok gibi gelebilir fakat önerdiğim videoları izleyince aradaki ince farklılıkları göreceksiniz.

Giza bölgesinin içerisini komple gezmek isterseniz at arabası veya deve kiralamanız gerek. İçeride aracı ile gezdirmek için bekleyen kişilerle de konuşabilirsiniz. Ben hem otantik hem de hızlı olduğu için yarı fayton yarı at arabası gibi olanlardan kiraladım. Bunun için toplamda 300 EGP ödedim. Piramitleri tek bir karede fotoğraf çekmek istiyorsanız bu şekilde bir kiralama yapmanız gerekiyor çünkü mesafe oldukça uzak. Sfenks, Mısır’daki bilinen en eski anıtsal heykel ve dünyadaki en tanınmış heykellerden biridir.

Piramitler bölgesini kış aylarında 08:00 – 16:00, yaz aylarında ise 08:00 – 17:00 saatlerinde açık. Ramazan döneminde gidilmesi durumunda ise 08:00 – 16:00 tarifesi geçerli olmakta. Piramitleri gezmeden önce aşağıdaki videoları izlemenizi öneririm.

  • Bilinmeyene Yolculuk: Mısır Özel Bölüm – İzle
  • Mısır Piramitlerinin Keşfedilmemiş Sırları – İzle
  • Büyük Piramidin içinde ne var? – İzle
  • Büyük Sfenks’in Sırrı: Onu Kim Yaptı? – İzle

KHUFU PİRAMİDİ – KAHİRE

Bu piramidin adı Keops Piramidi, Khufu Piramidi ya da Büyük Piramit olarak da geçebiliyor. MÖ 2551-2560 yılları civarında yapıldığı sanılan bu anıtsal kompleks, dünyanın yedi harikasından biri. Ayrıca Khufu Piramidi bu yedi harika içinde günümüze kadar ulaşan tek eser olmasıyla da ön plana çıkıyor. Piramit ilk yapıldığında 146.7 Metrelik bir yüksekliğe sahipken bugün 138.8 metre yükseliğinde.

Khufu piramidi Dünya’daki en büyük yapay (insan yapımı) yapı olarak kabul edilmiş ve yükseklik rekoru 4000 yıl boyunca kırılamamış. Bu rekor 1310 yılında 160 metre yükseklikteki Lincoln Katedrali’nin inşasıyla kırılmış. Piramidin ilk yapıldığı dönem dış kısmının pürüzsüz bir yüzey oluşturan kireçtaşı taşlarıyla kaplı olduğunu belirtelim. Bunun nasıl bir şey olduğunu Khafre piramidinin tepesine bakarak görebilirsiniz.

Büyük Piramit’in inşa teknikleri hakkında oldukça farklı bilimsel ve alternatif teoriler mevcut. Kabul edilen ortak hipotez ise bir taş ocağından devasa taşların hareket ettirilip sürüklenip yerlerine kaldırılmasıyla inşa edildiği fikrine dayanıyor.

Khufu piramidi üç bölümden oluşuyor. Yapılan hesaplamalara göre piramidin kütlesi 5,9 milyon ton ağırlığındaymış. Bilim insanları bu değerlerden yola çıkarak ve her gün 800 ton taşın yerleştirilebileceğini varsayarak inşaatın 20 yıl sürmüş olabileceğini söylüyor. Gerçekten inanılmaz! 😊

Khufu piramitinin kral odasında kullanılan granit taşlarının bölgeye 800 KM uzaklıkta bulunan Aswan’dan getirilmiş olduğu ve bu taşların ağırlıklarının 25 ile 85 ton arasında değiştiği yapılan bilimsel çalışmalarla belirlenmiş. Piramitte kullanılan diğer taşların ise çevredeki taş ocağından getirildiği ve dış kaplamada kullanılan Tura kireçtaşının da Nil nehrinden taşınmış olabileceği söyleniyor.

KHAFRE PİRAMİDİ – KAHİRE

İlk başta Khafre’nin, Khufu’nun ikinci oğlu olduğunu belirtelim. Khafre veya Chephren Piramidi, MÖ 2558’den 2532’ye kadar Dördüncü Hanedan’da hüküm süren Şefren olarak da bilinen Firavun Khafre tarafından inşa edildi. Granit ve kireç taşından inşa edilen ve MÖ 2570 civarında tamamlanan Khafre piramidi, 136.4 metre yüksekliği ile en yüksek ikinci piramit konumunda. İlk yapıldığında ise 143,5 metre uzunluğundaymış. Khafre piramidi orijinal kaplama kalıntılarının üst kısmında korunmuş olduğunu göreceksiniz. Bu bakımdan ayrı bir özelliğe sahip. 

Khafre piramidi Khufu piramidine göre biraz daha yüksek bir zeminde inşa edildiği için uzaktan bakıldığında daha büyük ve uzun görülmekte.

İç mekan, tek bir mezar odası, bir küçük yardımcı oda ve iki geçit ile Khufu’nun piramidinden çok daha basit özelliğe sahip. Bu piramidin tahmin edilen toplam ağırlığı ise yaklaşık 4.9 milyon ton. Khafre piramidinin taşlarına bakıldığında Khufu’ya göre daha düzensiz ve özensiz yerleştirildiğini görebilirsiniz. Birçok tarih araştırmacısına göre bunun nedeni o dönemde kölelerin isyan etmesinden dolayı piramidin hızlı bitirilme isteğinden kaynaklanabileceği gibi kimilerine göreyse Khafre’nin aceleci davranma arzusundan gelmekteymiş.

Khafre Piramidi ile ilgili bir başka ilginç gerçek ise bu piramit 53° 13′ açıyla yükselirken Khufu piramidi 51 °50’24” açıyla yükseldiği için babasının piramidine göre daha dik olduğu. Khafre Piramidi ile ilgili diğer dikkat çekici bir diğer gerçek ise buranın iki girişe sahip olması. İki girişin olmasının nedeni ise piramit yapımının inşaatın ortasında değiştirildiğinden kaynaklandığı görüşü hakim.

Khafre Piramidinin iç kısmı ilk kez 2 Mart 1818’de İtalyan kaşif Giovanni Belzoni tarafından keşfedilmiş fakat bozulmamış bir mezar odası bulunamamış.

BÜYÜK GİZA SFENKSİ

Piramitler bölgesinde bulunan Büyük Giza Sfenksi, oldukça etkileyici bir heykel. Sfenks, 73 metre uzunluğunda ve 20 metre yüksekliğinde. Aslan gövdesine ve kraliyet başlığıyla süslenmiş bir insan kafasına sahip. Sfenks’in o dönemlerde taşıma taşlar yerine olduğu yerde oyulmuş. Ayrıca yapılan araştırmalara göre Sfenks zamanında boyalı durumdaymış. Bu heykel yapımının ise 3 yıl civarlarında sürdüğü söyleniyor. Araştırmacılara göre Sfenks’in yüzü firavun Khafre’yi temsil ediyor gibi görünüyormuş. Sfenks’in burnunun neden kırıldığına yönelik ise bir sürü görüş var. Bir görüş dini inanışlardan dolayı olduğunu söylerken bir görüş farklı dönemlerde olan saldırılara işaret ediyor. Büyük Sfenks kimi araştırmacılara göre Khafre tarafından Khafre piramidini koruması için yapıldığı söylenirken kimilerine göre ise Khufu tarafından yaptırıldığı ifade edilmekte.

MISIR MÜZESİ

Kahire’de gezmeden gitmemeniz gereken noktalardan bir tanesi de Mısır Müzesi. Burası Orta Doğu’daki en eski arkeoloji müzesi. Aynı zamanda da dünyadaki en büyük Firavun antika koleksiyonuna ev sahipliği yapmakta. Mısır müzesinde yaklaşık olarak 120.000 parçanın sergilendiğini söyleyelim. Buranın ünlü olmasını sağlayan en önemli neden ise Firavun Tutankhamun’un hazinesinin burada sergileniyor olması. Bu müzeyi gezmek için 1,5-2 saat ayırmanız yeterli olacaktır. Müze girişi için 200 EGP ödüyorsunuz. Normalde fotoğraf çekmek için de ayrı ücret alınıyormuş ama ben geldiğimde ek bir ücret almamışlardı bunun için.

Mısır müzesi iki kattan oluşuyor. Müzeyi gezmek için zemin kata girdiğinizde sola dönüp müzeyi dolaşmaya başlayabilirsiniz. Burada Eski Krallık’tan Greko-Romen dönemine kadar Mısır tarihinden eserler yer alıyor. Üst katta ise ünlü Tutankhamun maskesi de dahil olmak üzere Tutankhamun’un mezarının içeriğinin sergilendiği alanın büyük bir bölümüne ait eserler mevcut. Ayrıca üst katta Tanis Kraliyet Mezarlarında keşfedilen güzel mücevherlere adanmış oda var. Müzenin bazı bölümleri o kadar ilgiden yoksun durumdaki böyle bir yerin bu halde olduğunu görünce insan üzülüyor.

EL-EZHER CAMİİ (AL-AZHAR MOSQUE)       

Vaktiniz varsa gezebileceğiniz yerlerden bir diğeri El-Ezher Camii. 972 yılında yapılan bu cami 20.000 kişilik kapasiteye sahip. Kahire’de kurulan ilk cami olmasıyla önemli bir konumda. Fatımiler tarafından hem ibadete hem de öğrenmeye adanan El-Ezher Camii, yüzyıllar boyunca dünyadaki İslami teoloji ve öğrenimin en önemli merkezi halindeymiş. Bu arada gece caminin etkileyici bir görüntüsü var.

SULTAN HASAN CAMİİ-MEDRESESİ (MOSQUE-MADRASA OF SULTAN HASAN)

Sultan Hassan Camisi Kahire’deki erken dönem Memlük mimarisinin en güzel eseri olarak kabul ediliyor. Burayı Memlük hükümdarı Sultan Hassan, 1365 ile 1363 yılları arasında inşa ettirmiş. Burası Sultan Hassan sağken tamamlanamamış.

KAHİRE MEHMET ALİ PAŞA CAMİİ

Kahire Mehmet Ali Paşa Camii, 1830 ile 1848 yılları arasında Muhammed Ali Paşa tarafından yaptırılmış. Bu yapı 19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilen en büyük Osmanlı camisiymiş. Aynı zamanda hareketli silüeti ve çifte minareleriyle Kahire’nin en görünür camisi konumunda. Caminin merkezi kubbesinin çapı 21 metre, yapının yüksekliği ise 52 metreymiş. Caminin için oldukça görkemli. Buraya giriş için 200 EGP ücret ödemeniz gerekiyor. Burayı gezmek için 30 dakika ayırmanız yeterli olacaktır.

Kahire gezip görmek için daha düzenli ve metropol konumunda. Yukarıda bahsettiğim caddeleri de gezmenizi söylerim. Yerel lezzetler olarak ise benim en çok beğendiğim Koshery’i oldu. Vaktiniz olursa denemenizi öneririm.

Mısır gerçekten her haliyle ben de inanılmaz bir etki bıraktı. Yakın zamanda buraya yolumun tekrar düşeceğinden eminim. Umarım notlar ve tavsiyeler sizler içinde faydalı olmuştur.

50 Yorum

  1. Kadir yilmaz Yanıtla

    Hüseyin bey faydalı tavsiyeleriniz için teşekkürler .
    .Kahire de binaların dışının boyasız olmasının sebebi sanırım vergiden dolayıymış..

    Boyalı olan binalardan Mısır devleti yüksek vergi alıyormuş..Halk ta çözümü böyle bulmuşlar ..diye okumuştum

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Bu bilgiyi yeni duygum ve öğrendim. Katkınız için teşekkür ederim. Oldukça mantıklı geliyor. Bir yandan da üzücü bir durum. Şehir gerçekten o kadar ruhsuz bir hal alıyor ki…

  2. Sema Atalay Yanıtla

    Sharmdan Kahire’ye gidicez uçakla, Kahire güvenli mi sıkıntı yaşayabileceğimiz şeyler var mi dikkat etmemiz gerekenler neler yakın zamanlı gitmişsiniz sanki Yardımcı olabilirseniz sevinirim, yazı için teşekkürler

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Sema Hanım, Kahire aslında Mısır’ın en güvenli şehirlerinden biri. Orada bir sıkıntı yaşayabileceğiniz durum güvenlik açısından yok gibi. Kredi kartı çoğu yerde geçmiyor, o yüzden yanınızda mutlaka ve mutlaka gerekli miktarda nakit olsun. Şemsiye alın derim sıcaktan korunmak için. Çocuklar işinde güneş kremi lazım olabilir. Onun dışında ulaşım için kesinlikle UBER kullanın. Taksicilerle pazarlık yapmanıza gerek yok. Piramitlere gittiğinizde at arabacıları veya deveciler biraz gezdirmek için baskı yapabilir ama çok takılmayın derim 😊 Umarım keyifli bir seyahatiniz olur.

  3. Özlem acar Yanıtla

    Harika bi yazı olmuş. Temmuzda gidicem (sıcak konusunda herkes uyardı ama 🤷‍♀️😅) bi kaç takıldığım nokta var sormak isterim size. Ben Luksordan Aswana geçicem Ebu simbeli görmek için 🙏 Nil tekne turunu orada mı yapsam yoksa Kahire’de turlar vardır değil mi🤔diğer sorum ise Luksorda
    1. Gün : luksor tapınağı – karnak tapınağı- Medine habu
    2. Gün : kral ve kraliçeler vadisi – hapşepsut tapınağı ve dev memnon heykelleri
    2. Gün akşam go bus ile aswana geçiş şeklinde düşündüm çok mu yoğun olur 1 gün daha ayırmalı mıyım 🤔şimdiden teşekkürler 🙏

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Özlem Hanım, teşekkür ederim. Öncelikle keyifli bir seyahat olmasını dilerim.

      Nil tekne turunu bence Luksor ve Aswana’da yapmak daha güzel olabilir. Hatta iki şehir arasında yatlarla seyahatte mümkün. Kahire’de de turlar var, merak etmeyin 🙂 İkinci gün programı ise bence yoğun değil ama ikinci gün için önerim 9’da mutlaka gezmeye başlayın. 4 nokta için toplamda 6-7 saat civarları yeterli olur görüşündeyim. Ona göre planlamayı yapabilirsiniz.

      1. Gizem güder uslu Yanıtla

        Merhabalar. 5 gece 6 günlük bir mısır seyahati planlamaktayım. Şarm el seyh- kahire-hurghada-luksor araba kiralamayı düşünüyorum. Çünkü bu kısa zamanda planlarıma yetişmem başka türlü imkansız. Size sorum şehirler arası ulaşımda polislerin çok çevirme yaptığı keyfen sıkıntı çıkartıp rüşvet istedikleri vs sıkıntılarını duydum ne kadarı doğru bir bilginiz var mı?

        1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

          Merhaba, açıkçası araç kiralamadığım için size bu konuda şöyle olur diye net bir şey söylemem hata olur. Bunun olabilme ihtimali Mısır’ı tanıyorsam %50 – %50 ama biraz net durmak ve kurallara uymak ile sorun çözülür görüşündeyim.

  4. Yunus emre Yanıtla

    Merhaba, bilgilerin için teşekkürler,
    Ben eylül sonunda bir seyahat planlıyorum. Hurghada’ya uçuşum olacak gece 1-2 gibi. Sabah 7 de otobüs görünüyor luxor için. O saate kadar go bus istasyonunda dinlenebilir miyim kısa bir süre için otele gir çık yapmak istemiyorum.

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Selamlar Yunus Emre Bey, açıkçası orada çok rahat kalınacak bir yer olmayabilir. Geceleri açık mı onu bilmiyorum fakat otobüs saatlerine bir bakın isterseniz. Otobüs varsa açık olabilir fakat bence uygun fiyatlı bir yerde konaklamak sizi çok rahat ettirir. Mısır’da özellikle o kadar rahat edebileceğiniz terminaller çok yok.

  5. Çiğdem bayrak Yanıtla

    Merhaba, öncelikle yazınız için teşekkür ederim gerçekten yol gösterici oldu 🙂 mart başında bir seyehat planım var hurghada için. 3 gün luksora ayıracağım. Kahireye gitmek istiyorum ama Bebek olduğu için tren ya da otobüs kullanamam. Uçak da çok pahalı şuan. Luksor ya da kahireden birini seçmem gerekiyor. Şuan luksora daha yakınım. Piramitleri görmek apayrıdır ama siz iki yeride görmüş biri olarak hangisini tercih ederdiniz?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Çiğdem Hanım, hemen sorunuzu yanıtlayayım. Kahire’de aslında iki önemli konu var. Bir tanesi piramitler, diğeri ise Tutankhamun’un eserleri. Luksor’da ise Krallar Vadisi, Luksor Tapınağı, Karnak Tapınağı, Hatşepsut gibi yerler var. Açıkçası biraz zor bir soru ama sanırım ben Mısır’a ilk gidecek olsam Luksor’dan başlardım fakat Piramit’ler o kadar Mısır ile özdeşleşmiş durumda ki, orayı görmeyince eksik gibi geliyor ama olayların başladı yer Luksor’dan geçiyor.

  6. Gözde Kaymal Yanıtla

    Merhaba ,yazınız çok güzel olmuş emeğiniz için teşekkürler. Aralık ayı için eşimle Kahire’ye bir gezi planlıyoruz. Ancak aklıma takılan bazı durumlar var. Uber kullanımı için yerel bir hatta ihtiyaç olur mu? Döviz bozdurmak için nereleri kullanmalıyız? Parayı EGP ye çevirerek gitmek mi mantıklı olan yoksa orada mı bozdurmak daha iyi? Aklımda deli sorular. Luksor başak bir bahara kalacak gibi ama o yazınız da yeni planlar için çok yol gösterici 🙂

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Gözde Hanım, Türkiye’de hangi hattı kullanıyorsanız hattınızın müşteri hizmetlerini arayarak yurtdışı dolaşımına açtırın ve Mısır var mı sorun derim. Benim Turkcell’di ve ben Türkiye’deki paketimi rahatlıkla kullandım. Döviz için oradaki yerel döviz bozdurma bürolarını kullanabilirsiniz. Açıkçası ilk gittiğinizde havalimanında az bir şey bozdurun. geri kalanını şehrin içinde halledersiniz. Çok o kadar kurlara takılmayın derim çünkü maksimum kur farkından 50-60 TL’lik farklar oynar ki çok küçük rakamlar. Gerek yok o kadar döviz ofisi aramaya 🙂 Kahire’ye gidiyorsanız ve vaktinizde varsa çevre semtlerdeki ilk piramitleri falan da plana ekleyebilirsiniz. Tadını çıkarın 🙂

  7. Çiğdem Yanıtla

    Merhabalar, 8 yaşındaki oğlumla şubat ayında gitmeyi planlıyorum.
    Şu şekilde düşündüm ama nasıl olur 🙂
    Hurgada’ya gidiş,
    Otobüsle sizin yaptığınız gibi Luksor a geçiş, 2 gün
    Luksor dan Aswan a geçiş – Sanıyorum bu kısım otobüsle yapılabilir- Nubian köyüne de gitmek istiyorum(gittiniz mi?), 1 gün yeter mi o zaman Aswan için?
    Aswan dan Kahire ye uçakla dönüş,
    Kahire 2 gün, Kahire den dönüş.
    Nasıl, öneriniz var mı?
    Haritaya baktığımızda terse ya da boşa git gel yapmadan, zaman kaybetmeden bu şekilde mantıklı değil mi?
    Aklımda bir de İskenderiye var ama 🙁 Sokulabilir mi araya, dönüş İskenderiye den olabilir mesela öyle bi durumda?

    Çok teşekkürler,

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Selamlar Çiğdem Hanım, bence harika rota 🙂 Benim ilk rotam bu şekildeydi. Çok sıkışmasını istemediğim için Luksor’u bir gün daha uzattım ve Kahire’ye tren ile gitmeyi tercih ettim. Kahire’ye tren ile gitmemenizi öneririm. Çocukla çok zorlu bir yolculuk olur. Bence İskenderiye’ye zaman ayırmayın derim. Mısır hiç öyle sıkışık gezilecek bir ülke değil. Luksor, Aswan ve Kahire aslında Mısır’ın turistik seyahatinin çoğunu oluşturuyor. O yüzden rotanız keyifli, sadece zaman planlaması çok sıkışmamasını öneririm.

        1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

          Merhaba Çiğdem Hanım, Mısır kompakt bir şehir ama özellikle Luksor gibi yerlerde gidilecek yerler arasında mesafe var. Araç kiralanabilir veya taksi ile gidilebilir. Toplu ulaşım vb. şey olmadığından bu iki alternatif önemli.

  8. Figen Köseoğlu Yanıtla

    Merhaba 2 cocuk( 8 ve 12 yaşında)esim ile haziran basi 8 gunluk gt gel hurgada ucak biletimizi aldik ancak savaş olayları beni korkutuyor.Bi sknti cikmaz ise otel tatili yapmakti maksadımız ama uzun süreli alıncada luxor ve kahire gt gel yapilabilinirmi die düşünmeye basladik.sizce otobusle gece yolculuğu yapip gündüz gezip gece dönmek mantikli olurmu yada 2 3gune bölüp oralarda konaklayip geri donmekmi mantikli olur.

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Figen Hanım, ben Mısır devletinin buna izin vereceğini düşünmüyorum zira turizm eğer durursa ülke zaten ekonomik anlamda iflasa sürüklenir. Tamamen sırtını turizme dayamışlar gibi bir şey. Bence gece yolculuğuna gerek yok. vaktinizde oldukça yeterli. Gündüz yolculuklarını tercih edin derim. Kahire’de 2 tam gün gezmek için çok çok yeterli bir süre. Hatta 8 günde iyi bir planlama ile Aswan’a da gidebilirsiniz.

  9. Arzu sarı Yanıtla

    Yazınız harika özellikle müze açılış kapanış saatlerini belirtmeniz planlama açısından büyük rahatlık sağlıyor. Yarın gece uçağımız var Hurgada luksor aswan kahire hurgada yapmayı istiyoruz tam 10 günümüz var. Umarım yetiştiririz.

    Emeğinize sağlık. Ocakta da Tiflis gezi yazınızdan faydalanacağız 🙏🏻 ☺️

  10. Sibel başoluk Yanıtla

    Ramazan bayramında ailemle önce kahire ordan uçakla aswana geçmeyi düşünüyoruz ilk sorum yerel turlamı anlaşmalı yerel turları nerden bulabiliriz piramitlere gidiş için uberi kullanmak yeterlimi yani yerel tura gerek varmı

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba, Mısır’da Uber kullanarak çok çok rahat piramitlere gidebilirsiniz. Tur ile anlaşmanıza kesinlikle gerek yok. Zaten tek piramit ve müze var Kahire’de. Sadece tarihini iyi okumanızı öneririm 🙂

  11. Yeşim De Yanıtla

    Merhaba yazınız cok guzel, Balayı için gitmeyi düşünüyoruz fakat ingilizcemiz pek yok, bildiğiniz orada kullanabileceğimiz internetsiz çeviri programı var mı?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba, teşekkür ederim 🙂 Mısır’da İngilizce bilmemenin çok aşırı problem olacağını düşünmüyorum. Offline çeviri uygulamaları indirip kullanabilirsiniz.

  12. Yusuf F Yanıtla

    Merhaba, 2 günlüğüne Kahire’ye gideceğiz. İlk gün için Piramitleri ve Mısır Müzesini gezmeyi planlıyoruz. Sanıırm bu ikisi tüm günümüzü alacaktır. İkinci gün için nereyi görmemizi tavsiye edersiniz? Çöl saferisi yapmak istiyoruz ama sanırım Kahire’de pek yok. Sizin tavsiyenizi merak ettim (Dönüş kahireden olacak)

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Yusuf Bey Merhaba, bir gün Mısır piramitleri ve müze için oldukça yeterli. Sadece erkenden güne başlamanızı öneririm. İkinci gün için aslında ilk piramitlerin olduğu bölge var biraz şehir dışında belki orayı görebilirsiniz. Kahire’de bunların dışında yerler var ama o kadar görülmeye değer ve ikonik olmayabilir. Yazımda belirttiğim yerler yeterli olabilir ama imkan olursa “Djoser Piramidi” görülebilir.

  13. Elif Akyol Yanıtla

    Huseyin bey merhaba postunuz inanılmaz faydali oldu cok teşekkürler keşke bilet almadan öncesinde okusaydım hungrada bileti alırdım ben kahire gidiş, şarm dönüş seklinde aldım sonrasında luxor yazınızı okudum oraya gitmezsem bu seyahatin çok eksik kalacağını düşünüyorum artık. Tam olarak 6gunumuz var orada gecirmek icin sizce nasil bir program yapmaliyiz tavsiye verebilir misiniz 🙏

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Elif Hanım, bence 6 gün iyi bir süre. Kahire’de piramitler ve müze için bir gün yeterli. Başka görülecek bir yer yok düşüncesindeyim. Kalan 2 gün için Luksor’a uçakla veya trenle geçebilirsiniz Tercihim ve önerim uçak olur ama fiyatlara bakmak lazım. 2-3 Gün Luksor yapıp oradan Şarm’a geçebilirsiniz görüşündeyim.

  14. Damlanur iltaş Yanıtla

    Merhaba,
    Haziranda 3 günlüğüne kahireye gideceğim. Mısır piramitlerine uber ile gittiğimizde piramitlerin içine girebilir miyiz? bilet almamız gerektiğini hatta onceden almak gerektiğini söylüyorlar. bileti nereden almak gerekiyor?

    İkinci sorum ise piramit manzaralı o meshur otellerde kalınabilir çünkü merkeze biraz uzaklar?

    Yazınız içinde çok teşekkürler çok faydalı oldu 🙂

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba 🙂 Piramitlerin önüne kadar bırakıyorlar. İçeri giriş için zaten bilet gişesinden bilet alındıktan sonra piramit yürüyerek 3-4 dk. Araç ile girilmesine gerek kalmıyor. Piramit manzaralı oteller var ama fiyatları çok yüksek. Bence o paraları inanın vermeye hiç gerek yok.

  15. Berna Ertug Yanıtla

    Merhaba, yazınız çok açıklayıcı ve güzel olmuş teşekkürler öncelikle. Kahire ve luksorda gittiğiniz yerlerde biletleri alırken kart ile mi almanız gerekiyordu? İzlediğim bazı videolardan öyle gördüm, nakit olarak daha iyi olacaktı bana. Onun dışında biz 7 günlüğüne mısırda olacağız, 7 gün için 100-200 dolar yeterli olur mu, siz ne düşünüyorsunuz?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba, teşekkür ederim 🙂 Yanınızda nakit olsun mutlaka. Nakit olarak alabilirsiniz hiç sorun değil. Hatta nakit daha da iyi olur. 7 gün iyi bir süre ama Mısır uygun fiyatlı bir destinasyon. O yüzden 250 dolar olsa rahatlıkla yeterli olur görüşündeyim ama tabii ki ne yapacağınız ile alakalı (Müze girişleri hariç rakamdır)

  16. Servet Yanıtla

    Merhaba. Cok faydali bilgilendirmelerde bulunuyorsunuz oncellikle bunun icin tesekkurler. Mayis ayinda 2 -3 gun kahirede olacagiz. Kahirede kahireyi bize gezdirecek turkce rehberlik hizmeti veren kimse varmi

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Servet Bey, çok teşekkürler. Açıkçası şudur diyebileceğim bir isim yok. O konularda güvenmeden bir isim önermekte çok doğru değil açıkçası. Kendinizde gezebilirsiniz ama Kahireyi. Luksor olsa belki daha lazım ama Kahire’de bireysel gezi olur.

  17. Esma liman Yanıtla

    Merhaba yazınız çok güzel birde kahire havaalanına gideceğim orda rüşvet meseleleri oluyormuş doğru mu acaba bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Esma Hanım, açıkçası bu tarz konuları ben çoğu yerde duydum. Mısır seyahatimde karşılaşmadım böyle bir konu ile ama olurda karşılaşma durumu olursa bazen oradaki şartlara göre hareket etmek verimli olabiliyor. Hakkınız bu işin böyle olmaması fakat çok zorlama durumuna gidilirse (-ki normalde gidilemez, her şeyiniz doğru ise) ve tartışmak, gerilmek istemiyorsanız bir yöntem olabiliyor. Eğer isterlerse ve böyle bir durum olursa ilk başta vermemek ve kamera kaydına almak gibi hareketler en doğrusu gibi.

  18. Eda mutlu Yanıtla

    Merhaba İlerleyen günlerde sharm havalimanına ineceğim oradan havalimanından direk piramitler‘e gitmek istiyorum Uber ya da taksi kiralayıp havalimanından piramitleri gidebilir miyim güvenli olur mu yolculuk? Taksimi otobüs mü sizce güvenli? Çünkü 5 6 saatlik yolculuk

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Eda Hanım Merhaba, taksi veya uber çok pahalı olur, uçak ile 2 saat sürüyor o mesafe. Önerdiğim yöntem otobüs yolculuğu olur. Mısır’da yaptığım yolculuklarda bir sorun yaşamadım. Eğer endişeniz çok ise bence gündüz yolculuğu en ideali olacaktır.

  19. Şükrüye Yanıtla

    Merhaba, Kasım ayında eşim ve 2 çocuğum ile Kahireye gideceğiz. 4 gün kalacağız bir gün piramitler bir gün kahire için yeterli olur sanırım diğer 2 gün için nereye gitmemizi tavsiye edersiniz dönüşümüz yine kahire havaalanından olacak. Faydalı yazınız içinde çok teşekkür ederim.

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Şükrüye Hanım Merhaba, 2 gün Kahire için çok çok rahat yeterli olur. İmkanınız olursa direkt olarak Luksor öneririm. Mısır’da kesinlikle ve %100 görüşmesi gereken yerlerin en başındadır. Benim için ilk sırada olan yer hatta. Detaylarını yazımda paylaştım, oradan da bakabilirsiniz.

  20. umud dahioğlu Yanıtla

    selamlar ben ilk olarak hurghada ya gideceğim.ordan Kahireye geçip 2 gün ayırmak istiyorum.kahireden uçakla luxor a geçip luxor dan tekrar hurghada ya dönmeyi planlıyorum.7 gün sürem olacak sizce yeterli olurmu?aswan abu simbel ide eklemelimiyim bu tura yetişirmi?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba, 7 gün oldukça iyi bir süre. Arada Uçak’ta kullanacaksanız 1,5-2 gün Kahire, 3 gün Luksor, 1,5-2 gün Aswan Abu Simbel yapabilirsiniz. Araları biraz uzak ama uçak kullanacaksanız çözüm olabilir. Önerim Kahire’den Aswan’a uçak ile geçmeniz olur. Orada Luksor’a geçiş daha rahat olacaktır. Luksor’dan Hurgada’ya geçiş daha kolay.

  21. Hakan kurt Yanıtla

    Öncelikle merhabalar sizi taktir ediyorum gerçekten her yoruma çok güzel bir şekilde yanıt vermişsiniz.
    Sorum şu olucaktı Aralık 1 itibarıyla şharm el şhike bölgesıne gidecegim bölgenın büyük bir otelinden 6 gece yer ayırttım. Şharm bölgesınden kahireye günü birlik eşimle beraber seyahet edecegiz pramitleri görmek için izledigim videolarda kahire bölgesi biraz güvensiz geldi, uçak saatleri ters oluyor, şharm havalimanından araç kiraladım kahirede skıntılı bir trafik var malum. Kahire girişinde aracımı biryere koysam uber ilr ulaşım saglayabılırmıyım yada primitlerin çevresınde otopark alanı mevcutmu o trafige giripte bırı çarpmadan çıkarmıyız😅 şharm ile kahire arasında araç yolculugunda herhangi bir sorun yaşarmıyız türk ehliyetımız orda ne kadar geçerli skıntı yaratırlar mı , otobus yolculugunu düşünmüyorum uber yada takside muhtemelen aşırı yüksek isterler diye düşünüyorum😅
    Aralık ayı dalış için nasıl olur?
    Safari ve bedevi gecesi şharm da var mı ?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Selamlar Hakan Bey, haddim olmayarak bir yorum yapmak isterim. Bence 6 gece Sharm için çok çok fazla, maksimum 2 gece yeter. Oradan araç kiralamak yerine uçak ile Kahire’ye geçin derim. 2 gün de Kahire için yeter, eğer imkan kalırsa Luksor’u mutlaka ve mutlaka görün derim. İşin çoğu kısmı Luksor’da çünkü. Bu planı da alternatif olarak bir düşünmenizi öneririm. Bu arada her şehrin olduğu gibi Kahire’nin de güvensiz yerleri vardır ama ben o algılara katılmıyorum. Gayet güvenli olarak gezdim ama araba bence Kahire için gereksiz. Uber vb. çok çok rahat çözersiniz görüşündeyim. Bedevi geceleri ilginç bir turistik araç. Yani orijinal formda bulursanız gidin ama benim önerim oralara ayırılacak enerjinin Luksor’a da ayrılması olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir